Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Unikt samarbete för en inkluderande idrott

2017-06-28 09:05
ArosCupen i fotboll är en av Sveriges största ungdomsturneringar. Turneringen genomförs den 29 juni‐2 juli i Västerås och i år kommer ett unikt samarbete synliggöra mångfaldsfrågan inom idrotten.
  • Uppdaterad: 2017-06-28 09:09

Samtliga lag som deltar i årets upplaga av ArosCupen kommer att tilldelas varsin regnbågsfärgad kaptensbindel. Detta för att tydligt ta ställning för en idrott där alla får vara sig själva, samt uppmärksamma idrottens deltagande i Västerås Pride, som genomförs parallellt i staden. 

Bakom initiativet står Västmanlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Skiljebo SK, som är värdförening för ArosCupen. Samverkan sker med Västerås Stad, Västmanlands Fotbollförbund och Svenska Fotbollförbundet.

”För Skiljebo SK och ArosCupen är det en självklarhet att alla ska få vara med inom idrotten. Genom att dela ut kaptensbindlar till samtliga lag sprider vi budskapet och alla som deltar kan aktivt också ta ställning och visa vad idrotten står för”, säger Lars Kjellstrand, föreningsutvecklare i Skiljebo SK. 

Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna engagerar sig för femte året som en av aktörerna under Västerås Pride. Samarbetet med ArosCupen är ett steg att bredda ställningstagandet och det pågående arbetet med att nå ut med uppmaningen om en mer inkluderande idrott.

”Vi tycker att det är fantastiskt bra att Skiljebo SK har valt att tydligt ta ställning i en för idrotten så viktig fråga. I vårt dagliga arbete med att göra Västmanlands idrott mer inkluderande gör det verkligen skillnad att en så stor förening och turnering står upp för allas rätt att kunna vara sig själva inom idrotten”, säger Oscar Uusitalo på Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Sevana Bergström, integrationssamordnare på Svenska Fotbollförbundet, välkomnar initiativet som stämmer väl överens med deras mångfaldssatsning, Alla är olika ‐ olika är bra, som syftar till att skapa en långsiktighet i arbetet med mångfaldsfrågor inom fotbollsrörelsen. Bland annat kommer alla distrikt att utbildas.  

”Allas rätt att vara med i vår fotboll är en av de viktigaste byggstenarna i svensk fotbolls värdegrund. Därför ser vi mycket positivt på det initiativ som har tagits i Västmanland. Alla som vill spela eller vara en del av svensk fotboll ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning. Svenska Fotbollförbundets arbete går under parollen Alla är olika – olika är bra”

Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna kommer att sprida budskapet ytterligare genom att finnas på plats på regnbågstorget i centrala Västerås under turneringen. Under lördagen deltar organisationerna som samverkat kring initiativet i Västerås Prideparad. Alla idrottsföreningar hälsas välkomna att gå med!

För mer information kontakta: 
Oscar Uusitalo
Idrottskonsulent Västmanlands Idrottsförbund
Tel: 010 476 48 11, This is a mailto link

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss