Svett & Watt - Västmanlands Idrottsförbund
Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Svett & Watt

  • Uppdaterad: 2018-06-05 15:27Nu har projektet Svett & Watt startat, eller Vett & Watt Idrott, som det formellt  heter. Projektet vänder sig till idrottsrörelsen och syftet är att öka kunskapen om förnybar energi, minska energianvändningen samt utsläpp av växthusgaser. Det handlar om idrottsfastigheter, arbetsmaskiner men även transporter till och från träning/tävling och beteendeförändringar.

I projektet ingår att ta fram utbildningsmaterial, genomföra utbildningar för vuxna inom idrottsrörelsen samt för barn och ungdomar på t.ex. idrottsskolor. Därför har affischer för skapande verksamhet har tagits fram, en barnbok med namnet "Energitjuven flyttar ut" har fyllts på med mer innehåll  och uppdaterats. Dessutom har en gycklarshow med temat Svett & Watt skapats i samarbeta med Gycklargruppen Trix. Kontakta din idrottskonsulent för mer information!
Kontaktuppgifter hittar du nedan.

Medarbetare på VIF & SISU

Förbundet Agenda 21 i Västmanlands län och Västmanlands Idrottsförbund samarbetar i projektet Vett & Watt Idrott som finansieras av Naturvårdsverkets program Klimatklivet.

Projektet pågår fram till 2018-08-31.

Det finns en handlingsplan som ligger till grund för ansökan och beslutet från Naturvårdsverket. Nu arbetar vi med att detaljplanera. Här visas i stora drag vad som ska genomföras:

  • Projektet ska minska energianvändningen bland deltagarorganisationerna med 20%.
  • Energiinventeringar och energieffektivisering.
  • En tävling för föreningar om energibesparing ska genomföras. Detta blir troligtvis en central del av allt som genomförs.
  • Vi som deltar i projektet ska spela in filmer där föreningar och aktiva kan bidra.
  • Kulturevenemang för att nå ut med information.
  • Samarbete med energirådgivare ska etableras
  • Studiecirklar och kurser för tränare, föräldrar, aktiva och nyckelpersoner.
  • Och mycket mer…

Kontakta Eric Söderberg på Förbundet Agenda 21 för mer information, This is a mailto link, alternativt 070-457 68 22. 

Boka gärna in ett möte.

Förbundet Agenda 21 i Västmanland är projektägare. Västmanlands Idrottsförbund samarbetspartner. Naturvårdsverket finansiär genom programmet Klimatklivet. Övriga finansiärer är deltagande organisationer som bidrar med tid.

Vill du och din förening lyfta fram goda exempel?
Kontakta Anette Fransson på Västmanlands Idrottsförbund This is a mailto link

Broshyr om Svett & Watt
Här är en länk till en broschyr i pdf-format som beskriver vad föreningar kan göra för att komma igång med energibesparing. Handledningen finns också i tryckt version och delas ut vid evenemang och möten.

Observera att broschyren är tung och det kan ta lite tid att få upp den på skärmen. Mejla dina kontaktuppgifter till This is a mailto link om det är problem att se den.

svettochwatt_infobroschyr2016_screen (länk till pdf-fil)


Tävla på Instagram - vinn ett träningsläger!

Vilken förening är bäst på energibesparing? Bästa förening vinner ett träningsläger!

Gör så här:

Dela med dig av bilder, goda exempel och korta filmer, 1-3 minuter, om föreningens energisparåtgärder på Instagram #svettochwatt. Det är viktigt att sidan är öppen så att vi kan se dina bilder och filmer. Om ni har en sluten Instagramsida så maila till This is a mailto link så lägger vi ut dem på vår Instagram.

Inspirera och tävla på samma gång! Filma hur ni cyklar till träningen, fota eller filma en smart energilösning, visa hur ni byter prylar och kläder. Visa era bästa hejar-ramsor med tema Svett & Watt.

Berätta varför er förening ska vinna!
En jury utser vinnande förening ut- efter åtgärder och filmer. Under året genomförs flera små tävlingar på Instagram där ni kan vinna individuella priser.
Tävlingen om träningslägret i Västmanland avslutas den 30 juni 2018 och gäller för en kostnad på max 30 000 kr. Inspirera gärna andra med energismarta hejarramsor.

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss