Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Motionsidrott

"Idrott är inte bara roligt utan bidrar också till en lyckligare och friskare befolkning. Motionären är en stor del av idrotten."

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ett aktivt liv är lycka

Idrott hela livet är Riksidrottsförbundets (RF) och hela svensk idrotts vision. Idag finns ungefär tre miljoner medlemmar i cirka 20 000 föreningar, majoriteten är bredd- och motionsidrottare. Genom omfattande verksamhet och engagerade ledare bidrar därför svensk idrott till en god folkhälsa.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:44

Ungefär två miljoner svenskar tränar och tävlar regelbundet i en idrottsförening. Av dessa är bara någon promille elitidrottare. De allra flesta idrottar alltså i första hand för glädjens, gemenskapens och/eller hälsans skull.

Läs mer om svenska folkets tävlings- och motionsvanor.

Idrottsrörelsen är uppbyggd på demokratiska principer och stimulerar till delaktighet, engagemang och social utveckling. Svensk idrott erbjuder ett omfattande utbud av idrotter och aktiviteter. 69 specialidrottsförbund (SF) med upp emot 250 idrottsgrenar gör att alla kan hitta en aktivitet på en nivå som passar just dem, just nu. Dessa aktiviteter är ett folkhälsoarbete i sig och bidrar tydligt till ökad folkhälsa.

RF:s och svensk idrotts folkhälsoarbete utgår från de elva nationella folkhälsomål som riksdagen har beslutat om. Vår mest naturliga roll i folkhälsoarbetet handlar om ökad fysisk aktivitet.

Men eftersom idrotten vill utveckla människor både fysiskt, psykiskt socialt och kulturellt kan svensk idrott bidra till en god folkhälsa på flera områden.

Här kan du läsa mer om varför idrott och fysisk aktivitet är viktigt för barn och ungdomar och fakta, argument och goda exempel för fysisk aktivitet upp i åldrarna.

Svensk idrott finns ofta med i planering och genomförande av strategiska folkhälsoinsatser på nationell, regional och lokal nivå.

Ett konkret exempel på en folkhälsoinsats är svensk idrotts engagemang inom Fysisk Aktivitet på Recept.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss