Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Kost och näring

Idrottsnutrition är ett relativt nytt område inom forskning och handlar om hur maten kan användas för att påverkar hälsa och i förlängningen prestation.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:48

Kosten påverkar alla processer kroppen där energiproduktion och återhämtning är centrala delar.  Ett balanserat kostintag, anpassat för den enskilda individens energi- och näringsbehov, är en förutsättning för att kunna optimera prestation.

Riksidrottsstyrelsen har antagit en strategisk plan för idrottsrörelsens folkhälsoarbete som bygger på riksdagens antagna folkhälsomål. Inom området goda matvanor och säkra livsmedel vill idrottsrörelsen stimulera till:

  • Goda matvanor anpassad för individens behov 
  • Sträva efter att ett hälsosamt utbud erbjuds vid idrottens anläggningar

Syftet med RF:s kostpolicy (pdf) är att stödja förbund och föreningar att skapa:

  • Goda kostvanor inom idrottsrörelsen
  • Främja god hälsa och bra idrottsprestationer
  • Motverka nutritionsrelaterade problem.

Dessutom bör idrottsrörelsen uppmärksamma behovet av att öka kunskapen om religiösa och etniska kostfrågor samt om personer med särskilda behov, exempelvis allergiker och diabetiker.

Skribent: Petra Lundström

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss