Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Supporterkultur och läktarvåld

"Sverige har en välmående supporterkultur som stöttar idrotten i vått och torrt. Det är viktigt att läktaren förblir en trygg plats."

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Supporterkultur och läktarvåld

Det finns en supporterkultur som innebär att tusentals vallfärdar till ryttartävlingar, att en hel bygd går man ur huse för att stödja speedwaylaget och att tiotusentals engagerande medlemmar skapar stämning på fotbollsmatcher. Samtidigt finns det allvarliga ordningsproblem vid vissa evenemang. De måste vi förebygga och bekämpa.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:45

Svensk idrott har över 3 miljoner medlemmar. Men ännu fler supportrar. Bilden av en supporter har generellt fått både en orättvis och sann bild i media. Ordningsproblemen ska tas på största allvar, men det finns skäl att påtala att dessa bara förekommer vid någon promille av alla publika idrottsevenemang. 

Supporterkulturen handlar främst om hundratusentals intresserade som följer svensk idrott på arenor och andra miljöer runt om i landet. Mer om detta finns att läsa i skriften Andra sidan är ni klara.

RF följde och medverkade till regeringens utredning Nationell samordning – mot brottslighet i samband med idrottsevenemang. I början av 2012 kom utredningen med sitt delbetänkande Mindre våld för pengarna och i mars 2013 slutbetänkandet Mer glädje för pengarna.

RF delar utredarens uppfattning att det finns ett delat ansvar mellan regering, myndigheter och idrotten. Steg för steg har regeringen tagit till sig förslag från idrotten, och som Björn Eriksson framfört i utredningen. Fortfarande återstår ett antal viktiga steg. RF vill att:  

En fortsatt nationell samordnare med resurser också efter årsskiftet.

Tydligare ansvarsfördelning mellan polislagen och ordningslagen.

Att tillträdesförbudet ska gälla också en radie runt arenan och en högre straffskala från högst sex månader till högst ett år.


Idrotten behöver samhälleligt stöd från regering och myndigheter. Men vi har självfallet också ett eget ansvar. RF vill medverka till ett övergripande samordnat ansvar för att komma tillrätta med de allvarliga ordningsproblem som förekommer i samband med vissa idrotter och matcher. Berörda specialidrottsförbund har ett självständigt ansvar för sin verksamhet, och respektive idrottsförening är ansvariga för sina egna evenemang.

RF ger stöd till berörda SF för att sprida goda exempel, lyfta de insatser som görs, påverkansarbete och ha en kontinuerlig dialog med inblandade. RF kommer också inbjuda till årliga seminarier med inriktning kring kunskap och forskning.

Ett exempel på ansvarstagande är Svensk Elitfotbolls projekt ”Stå upp för fotbollen”, se vidare RF nyheter.

Material och dokument

Kontakt

Mattias Hjelmberg

Idrottspolitik
08-699 61 54
This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss