Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Trygg idrott

"Barn och ungdomar ska kunna idrotta utan att riskera att kränkas på något vis."

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Trygg idrott

Det är alltid de vuxna som bär ansvaret för att skapa trygga och säkra idrottsmiljöer. Barn och ungdomar ska kunna idrotta utan att riskera att kränkas på något vis.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:44

Alla som idrottar i en förening ska göra det i en trygg idrottsmiljö. Med trygga idrottsmiljöer menar vi att verksamheten bedrivs i enlighet med Idrotten Vill och i linje med barnkonventionen. En miljö där barn och ungdomar får utvecklas och må bra. Det är en förutsättning för att de på sikt, om de vill, ska kunna prestera bra som idrottskvinnor och idrottsmän.

Barn och ungdomar ska kunna vara aktiva inom idrotten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling.

Genom SISU-distrikten och Idrottslyftet genomför Riksidrottsförbundet analyser för att få en insyn i idrottsverksamheten i föreningarna. En del i den analysen handlar om att säkra en trygg miljö. Som stöd för att utveckla en trygg miljö finns materialet Skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar.

Alla förbund har dessutom ett uppdrag att analysera sin barn- och ungdomsverksamhet där samma frågor ingår.

Idrottsföreningen har en viktig social funktion att fylla i samhället. Vi vet att 9 av 10 barn och ungdomar någon gång är medlem i en idrottsförening. Föreningen är för de flesta en positiv miljö där de får göra det de gillar mest och göra det bland goda kamrater.

För en del barn och ungdomar är föreningen till och med en frizon. En plats där man för ett tag kan komma bort från det man upplever som jobbigt, det kan vara i hemmet eller i skolan.

Kontakt

Anders Wahlström

SISU Idrottsutbildarna
08-699 62 29
This is a mailto link

Relaterade sajter

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss