Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Förebyggande arbete

Inom idrottsrörelsen ska ingen behöva känna sig kränkt, trakasserad eller mobbad. Alla förbund och föreningar, i synnerhet de med barn- och ungdomsverksamhet, har ansvar att arbeta förebyggande. Det finns många anledningar till det.
  • Uppdaterad: 2017-04-20 13:03

Kränkningar och övergrepp kan kännas främmande och avlägset. Men det händer tyvärr. Det kan vara något som sker mellan vuxna och barn, eller mellan barn och unga i verksamheten. Det kan vara planerat eller något som sker i stunden. Det kan vara kriminellt eller något så vardagligt som ett obehagligt uttryck. Oavsett så är det viktigt att förstå att det händer och att vi genom att höja vår egen medvetenhet, kan bli bättre på att förebygga, se och förstå samt stötta barn och unga som mår eller riskerar att må dåligt.

Arbetsmaterialet Skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar ger gott stöd till ert arbete.

Registerutdrag 

Det finns ju tyvärr personer som har benägenhet att begå sexuella trakasserier och/eller sexuella övergrepp. Det finns också tecken på att dessa personer söker sig till verksamheter och situationer där de kan knyta kontakter med barn och ungdomar. Som till exempel idrotten.

Lagen om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn innebär att en förening har möjlighet att be den som erbjuds en anställning, ett uppdrag eller en praktiktjänstgöring inom föreningens verksamhet om ett begränsat utdrag ur belastningsregistret, om arbetet innebär direkt och regelbunden kontakt med barn (upp till 18 år).

Riksidrottsförbundet har också två policys som vägleder:

Policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier inom idrotten 
Policy och vägledning mot sexuella övergrepp inom idrotten 

För att få stöd i ert förebyggande arbete kan ni med fördel vända er till SISU Idrottsutbildarna. De har erfarenhet, verktyg och metoder för att göra ett arbete lustfyllt i din förening. Hitta kontakt till ditt närmaste distrikt här.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss