Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Sexuella övergrepp

Barn och ungdomar blir sedda och hörda av vuxna ledare inom idrotten. Det är bra, men samtidigt finns det en risk att personer som är benägna att begå övergrepp söker sig till idrottsrörelsen. Sexuella övergrepp och trakasserier är oacceptabla inom svensk idrott.
  • Uppdaterad: 2017-04-20 12:16

Få verksamheter har en sådan hög grad av vuxennärvaro som idrotten. Barn och ungdomar blir sedda och hörda av vuxna ledare, vilket är positivt i sig. Vi ska värna om goda relationer mellan barn, ungdomar och vuxna. Samtidigt vet vi att det finns personer som har benägenhet att begå sexuella trakasserier och/eller sexuella övergrepp. Det finns också tecken på att dessa personer söker sig till verksamheter och situationer där de kan knyta kontakter med barn och ungdomar. Idrotten är en sådan och givetvis är alla former av övergrepp helt oacceptabla inom all idrottslig verksamhet.

Vuxna företrädare har ett stort ansvar att säkerställa att idrottsmiljön är så trygg det bara går. Att det ska hända i just er förening känns otänkbart och orealistiskt. De flesta tänker så. Och ändå händer det.

Riksidrottsförbundet kan inte nog betona vikten av ett förebyggande arbete.

Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten

Om något hänt eller om du har misstanke råder vi dig att läsa här.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss