Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Startberedd för att kunna ge max under hela loppet

2015-12-23 13:16

KRÖNIKA: I sju månader har jag haft förmånen att jobba fullt ut med det som är min stora passion i livet – idrott. Att som nyligen fyllda 70 få möjlighet att tillvarata egna erfarenheter från tidigare uppdrag, arbeten och livserfarenheter i stort och smått för svensk idrotts bästa är en ynnest.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

En förberedelse inför arbetet som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas ordförande var att jag funderade över vilka frågor jag själv skulle ta med mig in i jobbet. Vad såg jag själv som mitt startläge, var står svensk idrott och hur såg jag på vägen framåt utifrån mina utgångspunkter? För att kunna ge maximalt tillbaka till en idrottsrörelse som gett mig själv så oerhört mycket ville jag vara så förberedd som möjligt.

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna är vederkvicka organisationer med ett tydligt strategiskt arbete där jag som ledamot i styrelsen varit engagerad och insatt i visioner och målarbete. Mina egna tankar är givetvis därför inte väsensskilda från det redan påbörjade strategiarbetet. Men i en ny roll var det viktigt för mig att formulera egna prioriteringar och tankar för att se på vilket sätt de i sin tur gick att sammanfoga med strategiarbetet. Det är först när jag berörs och engageras som jag själv kan beröra, uppröra och engagera andra.

Mina tankar är formulerade i tio olika punkter, eller budord likt Moses stentavlor som jag tidigare valt att referera till. Bland annat kommer jag skriva om att idrotten ska ha en tydlig position i samhällsdebatten, vikten av statligt stöd som idrotten själva beslutar om för att bäst välja var resurser sätts in och att lyfta idrotten som en väsentlig del i samhällsbyggandet. Dessa har ni kanske redan hört mig nämna. Här i krönikeform berättar jag framöver vad formuleringarna egentligen står för och kommer gå igenom alla tio en efter en.

Som ny ordförande möttes jag med värme, uppmuntran och stort engagemang både från representanter från idrottsförbund och föreningar. Under året har engagerade medlemmar i idrottsföreningar över hela landet öppnat dörrarna och erbjudit människor på flykt en aktivitet, en plats att mötas eller erbjudit sig att läsa, leka och idrotta med nyanlända barn och vuxna.

Formerna för välkomnandet har varit många, fantasirika och oerhört viktiga för svensk idrotts fortsatta utveckling, för alla de nyanlända som får en meningsfull fritid och för Sverige som med hjälp av idrotten växer sig starkare.

Det är dessa möten och minnen som jag först och främst tar med mig från 2015.

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss