Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Vägarna till landslaget - resan från barn till elit

2015-11-03 11:31

Få frågor väcker intresse, åsikter och uppmärksamhet som den om hur resan från barnåren till elitidrottare på internationell nivå ska se ut. I rapporten Vägarna till landslaget har ett forskarteam, på uppdrag av Riksidrottsförbundet, genomfört en enkätstudie med nära 330 landslagsutövare i 39 idrotter.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

För två år sedan fick forskarna PG Fahlström, Per Gerrevall, Mats Glemne och Susanne Linnér vid Linnéuniversitet uppdraget att undersöka vilken väg våra landslagidrottare har tagit för att nå den absoluta toppen i sina respektive idrotter.

Rapporten som nu är klar visar också vid vilken ålder elitidrottarna specialiserade sig och vilka faktorer som verkar viktiga under uppväxtåren för att såsmåningom lyckas nå elitnivå.

Under måndagen den 2 november fanns ett stort antal representanter från olika specialidrottsförbund på plats i Stockholm för en genomgång av rapporten. Dessutom arbetade de i workshops för att diskutera och resonera vad resultaten betyder för just den idrott man själv representerar.


Några tydliga övergripande resultat av studien:

Många landslagsidrottare kommer från idrottsfamiljer där förälder eller föräldrar har egna idrottsliga erfarenheter och också ofta varit ledare och tränare.


Föräldrarna har haft ekonomiska möjligheter att på olika sätt stödja sina barns idrottande.


Under uppväxten sysslar de flesta med minst två andra idrotter förutom huvudidrotten.

 

Här klan du läsa och ladda ner hela rapporten Vägarna till landslaget - om svenska elitidrottares idrottsval och specialisering (pdf).

SVT Sportnytt besökte Riksidrottsförbundets workshop under måndagen den 2 november och inslaget hittar du här

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss