Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsledarutbildningar en väg för nyanlända

2015-12-21 14:17

Idrottsförbunden i Gävleborg, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland har beviljats medel från Tillväxtverket för att korta vägen för nyanlända till egen försörjning och delaktighet i samhället. Idrottsförbunden har sedan tidigare arbetat med Lobben, ett projekt som fungerat väl i integreringen av unga som varit långtidsarbetslösa.
  • Uppdaterad: 2015-12-21 16:17

– Metoden är som gjord för att integrera nyanlända ungdomar. Vi resonerade som så att Lobben – en snabbare väg till integration är i linje med Tillväxtverkets utlysning och dessutom går i linje med idrottens övriga integrationsarbete. Det gläder oss att projektet har beviljats, i hårda konkurrens, säger Pia Hillgren, projektansvarig på Gävleborgs Idrottsförbund.

Utbildning och ledarskap ger ökad anställningsbarhet
Det handlar om att lobba över ungdomsarbetslöshet och skapa sysselsättning för ungdomar i åldern 18-24 år. Deltagarna får idrottens ledarskapsutbildning Plattformen och Idrottens Föreningslära och dessutom en praktikplats hos en idrottsförening.

Projekt Lobben genomfördes för första gången 2012 och finansierades med medel från Europeiska Socialfonden (ESF). Resultaten har varit mycket goda. Deltagarna säger att de ökat sin anställningsbarhet, fått en stärkt självkänsla och ett större kontaktnät och på så sätt ökat sina chanser till anställning. Flertalet av deltagarna fick arbete eller gick vidare till fortsatta studier efter projekttidens slut.

Inom ramen för ESF:s senaste utlysning inom sysselsättningsinitiativet för unga beslutade idrottsförbunden sig för att göra en ny projektansökan för att få fortsätta arbetet med Lobben.  Även den ansökan har beviljats.

Den andra omgången av Lobben och fortsättningen Lobben - en snabbare väg till integration sparkar igång i mitten av januari.

Samverkan skördar framgångar
Idrottsförbunden i Gävleborg, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland skördar framgångar i samarbetet med att söka extern finansiering till gemensamma projekt. Övriga samarbetsaktörer till Idrottsförbunden i Lobben är Arbetsförmedlingen, kommuner, skolor och skolidrottsföreningar.    

– Det nära samarbetet mellan idrottsförbunden är en stor nyckel till att vi är så framgångsrika när det gäller att skapa extern finansiering. Det gör att idrotten kan vara med och bygga ett starkare samhälle i alla inblandade distrikt, säger Pia Hillgren.

Här kan du se fler projekt som beviljats stöd inom ramen för Tillväxtverkets utlysning: http://www.mynewsdesk.com/se/tillvaextverket/news/insatser-foer-snabbare-integration-genom-arbete-och-foeretagande-143309

Vid frågor kontakta Pia Hillgren, 070 350 75 48.

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723-55 16 05
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss