Hoppa till sidans innehåll

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Jämtland och Härjedalen. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsledarutbildningar -en väg för nyanlända till egen försörjning och delaktighet i samhället

2015-12-22 10:28

Idrottsförbunden i Jämtland-Härjedalen, Gästrikland och Västernorrland har beviljats medel från Tillväxtverket för att korta vägen för nyanlända till egen försörjning och delaktighet i samhället. Idrottsförbunden har sedan tidigare arbetat med Lobben, ett projekt som fungerat väl i integreringen av unga som varit långtidsarbetslösa.
  • Uppdaterad: 2015-12-22 10:30

– Metoden är som gjord för att integrera nyanlända ungdomar. Vi resonerade som så att Lobben – en snabbare väg till integration är i linje med Tillväxtverkets utlysning och dessutom går i linje med idrottens övriga integrationsarbete. Det gläder oss att projektet har beviljats, i hård konkurrens, säger Maria Norling, projektansvarig på Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund.

Utbildning och ledarskap ger ökad anställningsbarhet
Det handlar om att ”lobba över” det negativa kring ungdomsarbetslösheten och i stället skapa sysselsättning för ungdomar i åldern 18-24 år. Deltagarna får idrottens ledarskapsutbildning Plattformen och Idrottens Föreningslära och dessutom en praktikplats hos en idrottsförening.

Projektet Lobben genomfördes för första gången 2012 och finansierades med medel från Europeiska Socialfonden (ESF). Resultaten har varit mycket goda. Deltagarna säger att de ökat sin anställningsbarhet, fått en stärkt självkänsla och ett större kontaktnät och på så sätt ökat sina chanser till anställning. Flertalet av deltagarna fick arbete eller gick vidare till fortsatta studier efter projekttidens slut.

Inom ramen för ESF:s senaste utlysning inom sysselsättningsinitiativet för unga beslutade idrottsförbunden sig för att göra en ny projektansökan för att få fortsätta arbetet med Lobben.  Även den ansökan har beviljats.

Den andra omgången av ”Lobben” och pilotprojektet: ”Lobben - en snabbare väg till integration” sparkar igång i mitten av januari.

Samverkan skördar framgångar
Idrottsförbunden i Gästrikland, Jämtland-Härjedalen och Västernorrland skördar framgångar i samarbetet med att söka extern finansiering till gemensamma projekt. Övriga samverkansaktörer till Idrottsförbunden i Lobben är Arbetsförmedlingen, kommuner, skolor och skolidrottsföreningar.    

Det nära samarbetet som idrottsförbunden har är en stor nyckel till att vi är så framgångsrika när det gäller att skapa extern finansiering. Det gör att idrotten kan vara med och bygga ett starkare samhälle i alla inblandade distrikt, säger Maria Norling.

Här kan du se fler projekt som beviljats stöd inom ramen för Tillväxtverkets utlysning: http://www.mynewsdesk.com/se/tillvaextverket/news/insatser-foer-snabbare-integration-genom-arbete-och-foeretagande-143309

Skribent: Maria Norling

Postadress:Jämtland-Härjedalens IF
Idrottens Hus, Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress: Idrottens Hus, Sollidenvägen 62 B
831 39 Östersund

Kontakt:Tel: +46104764200
Fax: +4663511705
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss