Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Flickors idrottande måste värnas

2015-05-13 14:11
I dagarna som gått har SVT riktat ljuset på att antalet deltagartillfällen inom barn- och ungdomsidrotten i Sverige minskar, och särskilt bland flickor. Örebro län har särskild anledning att ta signalerna på allvar.
  • Uppdaterad: 2015-05-13 14:12

Statistik från Riksidrottsförbundet visar att det totala antalet redovisade deltagartillfällen inom idrotten har minskat med 7 % mellan 2004 och 2011. Det är alltid svårt att tolka den här typen av uppgifter. Nedgång på enskilda orter kan bero på minskade barnkullar, ledare som slutar eller familjer som flyttar. Statistiken visar trots det att idrotten har en fortsatt stark attraktionskraft bland barn i unga åldrar men att trenden är att något fler än tidigare lämnar idrotten i de äldre tonåren. Utmaningen är känd i hela landet och vårt distrikt är inte undantaget.

Riksidrottsförbundet och Svensk Idrottsrörelse arbetar med ett omfattande strategiarbete där just detta är en av de viktigaste frågorna. Hur kan idrotten ställa om för att än mer attrahera unga medlemmar? Hur kan fler vara aktiva längre för samhällets och hälsans bästa? Hur kan vi än tydligare markera idrottens grundvärden; allas rätt att vara med, glädje och gemenskap, rent spel och delaktighet. Medlemskap ska betyda något. Du ska ge lite och få mycket tillbaka. Ett stimulerande arbete som ska genomföras tillsammans med våra 500 idrottsföreningar i länet.

Det som dock inte kan vänta är att vårt län tillsammans med Östergötland, Uppland och Sörmland visar lägst siffror i hela landet för flickors deltagande i idrott. Vi som precis haft Sveriges genom tiderna största SM vecka. Vi som har flertalet idrottsföreningar på absolut toppnivå. Vi som tar tätposition i Sverige i frågor som normkritiskt tänkande och integrationsfrågor. Örebro län som en av Sveriges snabbast växande regioner kan vi inte acceptera att misslyckas med den här uppgiften. Här måste vi ta gemensamma krafttag genast!

Örebro läns Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens stödorganisationer med uppdrag att leda, stödja, företräda samt utbilda och utveckla och utbilda idrotten i vårt distrikt. Som samhällsaktör vill och kommer vi agera. Inom de närmsta veckorna samlar vi idrotten och samhällets parter för att diskutera vad vi gemensamt kan göra bättre för att ge våra flickor ökad möjlighet att vara med och ett större utbud av idrott? 

Hur samhället bygger, organiserar och kommunicerar skapar flickors möjligheter. Vi kan inte skapa förändringen ensamma men vi kan möjliggöra den. Vi ser fram emot ett gemensamt arbete som gör verklig skillnad. 

Marie-Louise Forsberg Fransson
Ordförande Örebro läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Annica Lundström
Vice ordförande Örebro läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Charlotta Stenhem
Distriktsidrottschef Örebro läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019-175500
Fax: 019-102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss