Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Minskat antal deltagartillfällen inom idrotten

2015-04-24 11:15
I dagarna riktas uppmärksamhet på att antalet deltagartillfällen inom barn- och ungdomsidrotten i Sverige har minskat, med utgångspunkt i statistik från det lokala aktivitetsstödet (sk LOK stöd).
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:17

Statistik från Riksidrottsförbundet visar att det totala antalet deltagartillfällen inom idrotten har minskat med 7 % mellan 2004 och 2011. Tolkningen av dessa siffor är dock komplex, bland annat beroende på faktorer som minskade barnkullar, urbanisering samt förändringar kopplade till enskilda idrotter. Statistiken visar även stor variation mellan olika åldrar. Gruppen 7-12 år visar en ökning i deltagartillfällen, medan åldersgruppen 17-20 år har minskat märkbart. Idrotten har alltså fortsatt stark attraktionskraft bland barn i unga åldrar medan trenden i äldre tonår är negativ. Problemet är välkänt i hela landet och vårt distrikt är inget undantag. Våra idrotter tappar generellt deltagare samtidigt som det såklart finns lysande undantag.

Riksidrottsförbundet och svensk idrottsrörelse arbetar för närvarande med ett nytt strategiarbete där detta är en vital fråga. Hur ska idrotten ställa om eller förändra sig för att inte tappa unga aktiva? Hur ska fler vara aktiva längre för samhällets bästa? Samtidigt som vi vill bibehålla idrottens grundvärderingar; allas rätt att vara med, glädje och gemenskap, rent spel och delaktighet. Att vara medlem ska betyda något. Du ger av dig själv men får än mer tillbaka - det är förhoppningen. Nog så viktiga värden i en tid där många upplever individualisering och ett allt snabbare tempo.

Ett tufft jobb och en hård process att gå igenom men det är ett arbete och en strategi vi ser fram mot att få applicera här i Örebro län tillsammans med våra 65 medlemsorganisationer.  

För mer information kontakta Charlotta Stenhem eller Staffan Backman

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019-175500
Fax: 019-102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss