Hoppa till sidans innehåll

Örebro läns Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Örebro län. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Under regnbågens alla färger!

2015-04-24 11:18
Idrottens värdegrund säger att alla har rätt att vara med i idrotten. Trots detta anses det av många svårare att komma ut inom idrotten än att kvala in till de olympiska spelen. Det behöver vi ändra på!
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:17

Vi behöver visa för oss själva och för omvärlden att vi är många i våra egna led som inte tycker att det borde vara svårt, komplicerat eller skrämmande att bland sina tränings- eller lagkompisar berätta vem man är. Idrotten skall vara din andra familj, din trygghet när det blåser och din fasta punkt som ständigt är på din sida. Oavsett vem du är.

Örebro läns Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarnas styrelse har därför bestämt sig för att vi vill samla våra medlemmar i årets Prideparad den 29:e augusti i Örebro. Att vi där gemensamt samlar oss under idrottens flagg och visar att vi är många, många fler än vad vår omvärld kanske tror som tycker att det är självklart och värt att arbeta för.

Idrotten har funnits med i paraden under ett antal år men då genom enskilda föreningar som tagit initiativet att delta. Vi skulle nu vilja bjuda in hela idrotten i vårt distrikt att vara med. Stora som små. Visa ert engagemang tillsammans med andra föreningar och förbund. Vi står för material, flaggor och idrottens ljudkuliss. Ni står för närvaron! För mer information om Pride och paraden se text nedan från Kevin Ländell.

Anmäl er förening eller lag till Staffan Backman senast 1 juli. Ni anger namn på anmälare, lag/förening samt ungefär hur många ni blir.

Länk till www.orebropride.se

 

Örebro Pride ska utmana heteronormen och manifestera de mänskliga rättigheterna. Pride-festivalen ska vara ett livfullt evenemang som också leder till bestående förändring. Festivalen ska vara en grundplattform som syftar till att öka kommunikationen och kompetensen om kön, genus, uttryck, sexualitet och mycket mer. Pride ska dessutom verka för hbtq-personers synlighet. Örebro Pride ska stärka hbtq-samhället och Örebro som mångkulturell stad i sin helhet.

Idén till Örebro Pride växte fram för några år sedan av grundarna Brittinger Örenius och Anna Örenius. Grunden var att skapa en festival som belyste frågor och villkor för hbtq-personer och manifestera de mänskliga rättigheterna, då detta fortfarande aktivt måste arbetas med. Tanken är även att erbjuda besökarna att ta del av kompetent kunskap och information via föreläsningar och lustfyllda evenemangsupplevelser som fester, show och regnbågsparad. Än idag så är det många människor som bedöms och särbehandlas utifrån sin könsidentitet och/eller sexuella läggning. Genom att respektera varandra och uppskatta den mångfald som finns tror vi i styrelsen kunna rasera många fördomar. Alla ska kunna känna stolthet över den där är och för den man älskar.

Vid förra årets regnbågsparad deltog cirka 3500 festglada och stolta människor. Åskådarna blir mer och mer förväntansfulla varje år och dem bänkar sig långt i förväg för att få en bra plats för att se Örebro mest fartfyllda och färgglada fest.

Alla är välkomna att delta - vare sig du har på dig dina mest färgfyllda och festglada kläder eller om du väljer att komma precis som du är. Gå med din partner, din familj eller kompisgänget. Du kanske går själv eller dansar bakom någon av lastbilsekipagen som spelar hög musik.

Vi hoppas på ännu en fartfylld och festglad Pride-sommar med en massa lycka, kärlek och gemenskap tillsammans.

Med vänliga hälsningar,
Kevin Ländell
Paradansvarig
Sociala-medier-ansvarig
Utbildningssamordnare
Örebro Pride 2015

Postadress:Örebro Läns Idrottsförbund
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress: Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:Tel: 019-175500
Fax: 019-102070
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss