Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ulf Persson lämnar över ordförandeklubban till Anna Alexiusson i Värnamo Boxningsklubb

Anna Alexiusson kvinnlig förbild i Värnamo Boxningsklubb

2016-03-10 15:16
Denna vecka har vi jämställdhet som tema och lyfter bland annat kvinnlig representation i styrelser. Vi har hittat en riktig förebild - Anna Alexiusson, ordförande och ledare i Värnamo Boxningsklubb.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

Hallå där, Anna!

Berätta om ditt engagemang/ditt uppdrag i Värnamo Boxningsklubb.

– Jag är sedan ungefär ett år tillbaka ordförande i Värnamo Boxningsklubb men har suttit i styrelsen i ganska många år. Som i andra små föreningar är vi ganska få engagerade vuxna så jag gör lite av varje. Anmäler till tävlingar, kontakt med andra klubbar, bokar hotell/resor, sköter hemsida/kontakt med media etc. Jag är också sekreterare i Småland-Hallands Boxningsförbund och ansvarig för distriktets diplomserie (teknikbedömd boxning för barn 10-15 år). 

Hur kommer det sig att du blev ordförande/ledare?
– Som så många andra halkade jag in i föreningen via mina barn som båda började boxas när de var små. Själva ordförandeposten kom som en överraskning, men det föll sig ändå naturligt eftersom jag varit med ett tag.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
– Jag brukar skämtsamt säga att det blir bäst när jag får bestämma men är nog egentligen ganska lyhörd. Vet inte om mitt ledarskap är så utkristalliserat än men det kanske kommer.

Vad driver dig i ditt engagemang?
– Att lyfta tjejerna i den här sporten brinner jag lite extra för. Mina barn var ju det som drev mitt engagemang från början men det har blivit mycket mer än så. Att se unga människor växa, utvecklas och våga ger en enorm tillfredställelse. 

Vad har ni för värdegrunder i er förening?
– Vi i Värnamo Boxningsklubb vill att alla som kommer till oss ska känna sig välkomna, sedda och få möjlighet att utvecklas. Allas lika värde är en självklarhet och det blir en lite unik situation i en liten förening där alla - tjejer, killar, nybörjare, elit - tränar jämsides och på lika villkor. 

Vad har du för tips till unga tjejer som vill bli ledare?
– Våga tro på dig själv och det du står för, men glöm inte lyssna på andra.

Hur är det att vara kvinnlig ledare inom en mansdominerad idrott som boxning?
– Att vara kvinna i en mansdominerad värld kan vara en utmaning. De flesta jag möter respekterar mig dock för den jag är men visst finns det undantag. 

Varför tror du att det fortfarande är så få kvinnor i idrottsföreningarnas styrelser?
– Precis som i mitt fall är ju många föräldrar engagerade i sina barns föreningar och jag upplever att det fortfarande mest är pappor. Sedan tycker nog en del  fortfarande att kvinnor inte "kan" något om idrott. Jag hoppas och tror dock på en förändring. Unga tjejer är mycket mer framåt än vad till exempel jag var.

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036-34 54 00
Fax: 036-34 54 19
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss