Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrotten viktig för integrationen

2016-02-02 15:10
På tisdagen träffade Smålandsidrotten representanter från HVB-hem, idrottsföreningar och SIP (Samhällsförändring i praktiken) för att diskutera hur vi kan samverka kring integrationsfrågor.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

integration

- Målet med referensgruppen är att utbyta erfarenheter, kunskaper och hitta kreativa lösningar tillsammans, säger Rasmus Ax på Smålandsidrotten.

En av de idrottsföreningar som var med på träffen var Habo Volley, De tar emot nyanlända till sin förening och tar inte ut någon medlemsavgift för denna grupp.
- Vi har en träningsgrupp för nyanlända och tanken är att i längden få in dem i ordinarie pojklag, vilket kommer bli en stor utmaning, säger Jens Persson från Habo Volley och fortsätter:
- För oss har det varit en framgångsfaktor att vi har rekryterat två unga ledare som själva en gång har kommit som nyanlända. De kan språket och kan få hit de nyanlända ungdomarna.

I KFUM Nässjö basket arbetar man också med målgruppen nyanlända. I många år har man kört med öppen sporthall på lördagskvällar mellan klockan nio till tolv och där kommer 50-100 ungdomar med olika bakgrund, däribland några nyanlända, för att spela mest fotboll.
- Jag tror det handlar om att se den lilla människan i det här, många gånger spelar det inte så stor roll vilken idrott de utövar utan det viktigaste är att hitta kompisar, lära sig språket och lära sig de oskrivna reglerna, säger Christer Sabel från Nässjö basket.

Med på träffen fanns också Sayed, 18 år, som bor på ett HVB-hem i Mörbylånga med 70 andra pojkar, han kunde vittna om hur viktigt det är att ha en meningsfull aktivitet att se fram emot:
- I Iran boxades jag, nu spelar jag fotboll varje söndag klockan fyra med 20 andra pojkar från HVB-hemmet. Det är kul, skönt att röra på sig och ha en aktivitet förutom att gå i skolan.

Blir ni inspirerade och vill veta mer hur er förening kan söka bidrag från Smålandsidrotten för integration? Läs mer här.

På vår facebook-sida kan du se ett videoklipp där Jens Persson berättar lite om Habo Volleys arbete med nyanlända.

integration2

integratio1

 

Skribent: Therese Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036-34 54 00
Fax: 036-34 54 19
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss