Hoppa till sidans innehåll

Smålandsidrotten är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Pris till lärare för idrottsskola för nyanlända i Älmhult

2015-10-23 14:04
Nästa vecka kommer lärare från Linné- och Haganässkolan ta emot priset ”Nyckeln”, för sin satsning på idrottsskola för nyanlända ungdomar i Älmhults kommun. Tillsammans med lärare och föreningar får eleverna testa på olika fritidsaktiviteter efter skoltid.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

Priset på 25 000 kr tas emot i Stockholm där de också får chansen att berätta om satsningen.
– Alla ungdomar vinner på att ha en rik fritid och samtidigt få möjlighet att ta del av föreningslivet, säger Malin David, lärare på Linnéskolan.

Många av ungdomarna som kommer till Sverige vet inte vad det innebär att ha en "fritid". Lärarna såg behovet av att introducera olika sporter för ökad gemenskap och försåelse för det sociala samspelet.

Bra samarbete med föreningar
Priset "Nyckeln" delas ut till den verksamhet som bäst lyckas med att engagera och motivera nyanlända att lära sig svenska. Nyckeln ska också inspirera andra lärare att utveckla sin undervisning.

- Vi skickade in bidraget för en månad sen och fick det positiva beskedet i tisdags säger Sofia Ripe, lärare på Linnéskolan.

– Vi har fått all stöttning vi kan få och vi förlägger en timmes arbetstid på kvällen, berättar Malin.
Lärarna på skolan har fått till ett bra samarbete med både rektor, Thomas Franzén, fritidschef, samt med inblandade idrottsföreningar. 

- Utan föreningarnas hjälp hade det inte gått att genomföra, säger Thomas. 

Socialt samspel
Lärarna berättar att idrotten fyller en viktig funktion och att ungdomarna kommer ut och umgås på ett naturligt sätt.
– En vanlig fråga till oss lärare är var man träffar svenskar och den här kontakten med ideella idrottsföreningar är jätteviktig, berättar Marianne Stehn, lärare på Haganässkolan.

Stort intresse
Totalt 52 ungdomar i åldrarna 13-19, både tjejer och killar, anmälde sig till idrottsskolan för nyanlända som startade tidigare i höst. Många av ungdomarna väljer sedan att gå med i en idrottsklubb efter att de provat på de olika sporterna. Målet är att alla ska gå med i en klubb efter årets slut.    
- Att spela basket och lära känna nya kompisar är det bästa, avslutar Ahmed Aldahdo.

Följande föreningar deltar:
Älmhults Discgolfklubb
Eneryda Volleybollklubb
Elmhults Basketklubb
Älmhult Linnébygdens RK
Friskis&Svettis

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Smålands Idrottsförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress: St. Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:Tel: 036-34 54 00
Fax: 036-34 54 19
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss