Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Hallå där Karin Surtmann, miljösamordnare på Stockholmsidrotten

2016-03-07 08:30

Hallå där Karin Surtmann, miljösamordnare på Stockholmsidrotten, Stockholms Idrottsförbunds och SISU Idrottsutbildarna Stockholm, som arbetat med att göra Stockholmsidrotten till en ISO-certifierad arbetsplats.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:44

Vad innebär det att vi är ISO-certifierade?

– För vår del betyder ISO-certifieringen att vi tydligt kan visa att vi tar miljöfrågan på allvar, både för oss själva och omvärlden. ISO står för Internationella Standardiseringsorganisationen, och 14000-serien handlar om miljö, säger Karin Surtmann och visar upp miljöcertifikatet (se bild), som visar att vi är godkända enligt standarden ISO14001.

Hon fortsätter:

– Över hela världen finns hundratusentals företag och organisationer som, liksom vi, är certifierade enligt samma standard. Den togs fram i mitten av 1990-talet för att ge näringsliv, kommuner och organisationer ett gemensamt verktyg för att komma framåt i arbetet med att minska vår klimatpåverkan. Ämnet är ju inte mindre aktuellt nu, säger Karin Surtmann.

Vad krävs det att man genomgår för att bli en ISO-certifierad arbetsplats?

– Certifieringen betyder att vi har blivit granskade och godkända av en extern miljörevisor. Nu följer vidareutveckling och uppföljning av miljöarbetet. Själva certifieringen räcker i 3 år, därefter görs den om.

– Det här jobbet har gjort oss uppmärksamma på miljöfrågan, vilka lagar och regler som styr oss. Det har gett oss bra instrument att styra och följa upp. Alla, från styrelse, ledning, till medarbetare och även våra underhyresgäster Gymnastikförbundet Öst och Stockholms Orienteringsförbund, har varit involverade och engagerade. Vår miljöpolicy kan man hitta på vår hemsida. I vårt dagliga arbete har vi utarbetat några rutiner som personalen följer. Det handlar bland annat om återvinning, inköp, nödlägesberedskap och tjänsteresor.

Nu när vi är en ISO-certifierad arbetsplats, vad är det förenat med för krav och vad ska personalen tänka på?

– Vi ska kontinuerligt utvärdera hur vi påverkar miljön i vårt arbete och ringa in de områden som vi har störst möjlighet att påverka och att vi följer upp de mål vi satt upp. Allt ska vara konkret och fungera i vår verksamhet. Det här är ett arbete som aldrig blir klart, utan som följs upp, utvärderas och förbättras.

– En viktig del är att involvera hela personalen, för det är ju tillsammans som vi kan göra skillnad, exempelvis genom att välja kollektiva färdmedel framför bil, tåg framför flyg, eller att välja de mest miljövänliga alternativen vid inköp. En enkel men märkbar förändring är att vi scannar in dokument i högre grad än tidigare. Genom det minskar vi mängden utskrifter, säger Karin Surtmann och fortsätter:

– Det är med stolthet och glädje vi nu publicerar och kommunicerar att vi är miljöcertifierade organisationer. Vi hoppas att vi får många efterföljare.

kansliet2015_web

Stockholmsidrottens Kansli

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss