Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Foto: Maria Lindskog Fredrik Lindgren fick inspiration av Anna Ottosson Blixth, Peak Innovation.

Man måste våga ta beslut

2016-02-29 15:59

När SportRegion Västerbotten samlade intresserade till lunchträff på Uminova Innovation, låg fokus på att länets sportnäring fortfarande frodas trots att huvudprojektet inte kommit i gång. Och Anna Ottosson Blixth från Peak Innovation uppmanar sportnäringen och regionen att satsa.
  • Uppdaterad: 2017-01-02 16:36

- SportRegion Västerbotten är ett koncept som bygger på samverkan och det första steget för att få igång lite verkstad.
Orden är länsidrottschef Niclas Bromark, en liten förklaring till hur Västerbottens Idrottsförbund ser på det som VIF drivit på sedan 2009. Tanken med SportRegion Västerbotten är att det ska samla och stärka sportnäringen; stärka befintliga företag inom näringslivet och skapa möjligheter att utveckla nya.
Och det händer massor inom sportbranschen i hela landet, inte minst i Västerbotten. Det förtydligar Maria Olofsson från Uminova Innovation när hon presenterar några av de startup-företag som Uminova ägnar sig just nu. Uminova har kompetensen som nya entreprenörer ofta behöver och kan även hjälpa till att söka kapital.
- Vi svenskar lägger 50 miljarder kronor per år på sport och hälsa. Det är en av de störst växande tjänstenäringarna inom EU och det finns massor av innovationsfinansiärer som kan tänka sig investera i det. Allt från tekniska prylar till löpevents är business och det gäller för oss att hänga på här. Jag tänker att det finns det bra underlag för ett Sporttech för det finns massor av idéer. Men det behövs samverkan för att de ska växa.

Onödigt att missa chansen
Anna Ottosson Blixth kommer med Peak Innovation till Umeå, staden där hon som alpin elitidrottare svettats många gånger på testcykel. Peak Innovation i Jämtland fungerar som ett innovationssystem som skapar en expressväg för entreprenörer inom sport, turism och friluftsliv till marknaden.
- I dag är vi involverade i företag och organisationer över hela Sverige och sysslar med matchmaking – att få akademi och näringsliv att prata ihop sig.
Anna Ottosson Blixth berättar hur entreprenörer, forskare eller idrottare kan få hjälp av Peak Innovation att öppna dörrar och hitta de rätta nätverken för att komma vidare. Idrott kan visst vara en gränsöverskridande faktor men det gäller även att se regionens styrkeområden. I Jämtland valde staten genom Vinnova att satsa på sportnäringen och då hängde regionen på.
- Men det handlar om att våga bestämma sig att satsa. Umeå är ju ett av de starkaste områdena inom den svenska sportnäringen som är en bransch på frammarsch. Det vore onödigt att missa chansen. Och om vi förstärker det vi redan har genom att samarbeta blir vi en spelare i världsklass, menar hon.

Öppen för möjligheter
Fredrik Lindgren är inbjuden som ett av startup-företagen inom Uminova. Han har en bakgrund både inom idrott och IT och var väldigt nyfiken inför lunchmötet.
- Jag tänker genast hur jag kan vidareutveckla min produktion så att den kan passa fler näringar. Jag är öppen för alla möjligheter, säger han.
För Västerbottens Idrottsförbund handlar det just nu om att hitta finansiering för genomförandet av SportRegion Västerbotten samt hålla liv i nätverket för att få sedan få projektet att lyfta. Det som skiljer sportnäringen från andra branscher är att det ofta drivs av ideella krafter, men Niclas Bromark påpekar att det finns fantastiska krafter och förutsättningar i alla Västerbottens kommuner för att skapa positiva bieffekter som exempelvis folkhälsa och integration.
- Och självklart har vi idrottsrörelsen närmast hjärtat i det här arbetet.

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss