Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Foto: Jonas Burman

Succén är ett lyft för bygden

2016-01-27 13:00
Det var hårt tryck på Tavelsjös isbana redan vid öppningshelgen. Tavelsjö AIK har haft glid av den kalla vintern men fått jobba hårt med maskinerna för att ploga upp banan. Besökarna lät inte vänta på sig. - Det var svårt att hitta parkeringsplatser och man spontanöppnade våffelförsäljning. Så nog är det en dundersuccé alltid, säger Mathias Bornerberg.
  • Uppdaterad: 2017-01-02 16:36

Mathias Bornerberg är tillsammans med Tobias Sundqvist eldsjälarna som länge ruvat på tanken om en isbana på Tavelsjön. När isen lagt sig före jul och det var dags att ploga, var kruxet bara vilka maskiner som skulle fungera.
- Vi började med en jordbrukstraktor men den orkade inte riktigt med snöslungan. Sedan dess har vi lånat en fyrhjuling och specialtillverkat ett plogblad som tar ända ner på svartisen. Det blev fantastiskt bra inför premiären, och halkigt så det räcker, skrattar de två inbitna skridskoåkarna.
Banan är totalt 14,8 km lång och har lagts som en åtta. På så sätt kan den som vill åka en kortare sträcka bara ta halva. Och hit kommer nu inte bara skridskoåkare utan även hundekipage, sparkande och promenerande besökare, även på kvällarna i mörker och kyla.
- Jag har aldrig sett så mycket folk på isen tidigare, och då har det inte ens varit bra väder. Boende här har redan pratat om att upplåta bryggor för att folk ska kunna sitta ner och ta en fika, och vi måste skylta upp till de grillstugor som finns. Det blir en mötesplats där folk kan stanna och prata så vi måste sätta ut bänkar. Tänk friluftsdagar? Och det är ju även ett passande utflyktsmål för asylboenden, bubblar Mathias Bornerberg.

Flera lopp planeras

Entusiasmen går inte att ta miste på. Banan har ju framtiden för sig och den bästa tiden på säsongen har inte inträtt än. Isbanan är den stora snackisen i Umeå, och killarna hade aldrig kunnat drömma om att utfallet skulle bli så stort.
- Jag har lyssnat av sportbutikerna, de tar hem pallar med skridskor och en kvinna hade köpt tio par - till hela familjen, berättar Mathias Bornerberg.
- Ja, det finns stora företag som redan planerar att ha event på isen. Nu ska vi först och främst ha ett marschallopp på semletisdagen och sedan ordna ett riktigt skridskolopp i mars. Där tror jag att vi måste sätta ett tak för anmälningar och kanske ordna med olika klasser, funderar Tobias Sundqvist.
Initiativtagarna berättar om hur Östersund just nu har Sveriges längsta isbana med 20 kilometer. Men det ser Tavelsjöborna inte som nån svår match att bräcka.
- Vi kan lätt lägga på fem kilometer. Sen vore det perfekt om Sundlingska gården kunde hålla öppet. Skridskopizza istället för skoterpizza, skrattar Mathias och säger sedan allvarligare:
- Vi har nästan 700 medlemmar i vår nya Facebook-grupp och det kommer folk från Ö-vik. Det är verkligen en dundersuccé och en regional angelägenhet som det gäller för oss att upprätthålla.


Behöver en ismaskin

Tobias och Mathias har mätt isen till 40 centimeter i stort sett överallt på Tavelsjön. Den har få svagheter men självklart har man lagt banan på ett säkert sätt. Klimatmässigt ligger Tavelsjön väldigt bra till för att garantera fortsatta vintrar med bra skridskois. Och eftersom byborna är duktiga på att hjälpa till, så har isbanan de allra bästa förutsättningarna. Men fortfarande är maskinparken den svaga länken. Det har varit nej från kommunen att få driftbidrag men Tavelsjö AIK har öppnat för besökare att swischa pengar till drivmedel. Högsta prioritet ligger nu på att få tag på bättre maskiner som inte är så tunga.
- Vi har hittat en mindre ismaskin som skulle passa perfekt. Sedan behöver vi också en lite större fyrhjuling som orkar dra snöslungan. Det vore en bra lösning ur ett fem-, tioårsperspektiv. Men först måste vi lösa resten av säsongen till att börja med. För när vi nu har dragit igång något som kan bli hur stort som helst, måste vi också kunna hålla kvaliteten.

Stor o liten traktor web

Ger lyftkraft för bygden

Länsidrottschef Niclas Bromark tycker att Tavelsjös isbana är en satsning helt i linje med Svensk idrotts nya strategi som särskilt lyfter livslångt idrottande i förening.
- En jättehäftig satsning som verkligen visar vilken fantastisk kraft som finns i vår landsbygd. Precis som till våra skidspår och cykelstigar, vallfärdar motionsidrottare till skridskobanor. Det finns en tydlig motionstrend i samhället och denna satsning är synnerligen vältajmad. Satsningen ger också lys- och lyftkraft för bygden.
Han poängterar att Västerbottens Idrottsförbund vill verka för ett starkt idrottslän från fjäll till kust, där det i varje by finns kvar starka flersektionsföreningar med bredd och idrottslig mångfald.
- Det är sånt som gör att folk stannar och väljer att flytta in/tillbaks. Mot ljuset av detta känns det oroande att Leader URnära, som ju Tavelsjö är en del av, inte blivit prioriterade av Jordbruksverket och därför inte fått några utvecklingsmedel. Det behövs för långsiktig utveckling. Samtidigt är det återigen imponerande att föreningen lyckas med detta, med mycket små medel, säger Niclas Bromark.

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss