Hoppa till sidans innehåll

Västergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation
i Västergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Jonas Sandberg (ishockey), Gunilla Flink (handboll) och Gerhard Sager (fotboll)

Lagidrotter arbetar för samsyn

Många barn och ungdomar tvingas välja idrott alldeles för tidigt. I Västergötland har nu fotboll, handboll och ishockey gått samman och enats om en samsyn på barn och ungdomars rätt till en allsidig träning.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:37

Förbunden har arbetat fram "Samsyn Västergötland", som man nu presenterar gemensamt.

- Barn och ungdom ska inte tvingas välja en viss idrott för att förbund och föreningar konkurrerar, framhåller förbunden.

I Samsyn Västergötland förklarar förbunden att oktober-mars är högsäsong för handboll och ishockey samt april-september för fotboll. Riktlinjerna är att man spelar klart sin säsong i en idrott innan man börjar med nästa.

- Men vi ska också tänka på de som bara ägnar sig åt en idrott. Dessa utövare måste givetvis få ägna sig åt denna idrott året runt, eller under en större del av året, menar förbunden.

Det som i första hand ska finnas i fokus är att undvika kollisioner mellan idrotterna då det gäller tävlings-, distriktslags- och DM-verksamhet men också händelser som "Hockeyns dag" och "Fotbollens dag". Aktiviteter på regional eller riksnivå kan vara svårt att påverka, men västgötaförbunden ska försöka påverka så att individen även där kan utöva flera sporter utan att känna konkurrens.

Dokumentet Samsyn Västergötland skrevs under av de tre distriktsförbundets ordföranden den 9 februari. I samband med detta framhölls vikten av att alla drar åt samma håll.

- Inom fotbollen pratar vi mycket om att "Fler ska spela fotboll längre" och detta är ett led i vår strävan. Framförallt är det viktigt att ta sig förbi tonåren, då många idrotter upplever ett tapp på utövare, menar Gerhard Sager, Skepplanda, ordförande i Västergötlands Fotbollförbund.

- Man ska kunna bedriva två-tre idrotter parallellt utan att känna press att satsa hårdare på den ena eller andra, tillägger Västergötlands Handbollförbunds ordförande Gunilla Flink, Skara.

- Inte minst är det roligt och stimulerande att få samarbeta med de två andra bollsporterna i Samsyn Västergötland. Utan tvekan ett steg i rätt riktning, menar Jonas Sandberg, Falköping, ordförande i Västergötlands Ishockeyförbund.

Nu ska respektive lagsport fortsätta ta ansvar för samsynsidén och plantera in den i föreningslivet. En arbetsgrupp kommer att följa upp Samsyn Västergötland.

- Där kommer vi från Västergötlands Idrottsförbund att vara sammankallande, säger Kenneth Tidebrink, idrotts- och utbildningskonsulent och samordnare av projektet.

Kontaktperson distrikt

Kenneth Tidebrink

010-476 41 16
This is a mailto link

Postadress:Västergötlands Idrottsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress: Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:Tel: 010-476 41 00
Fax: 010-476 41 01
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss