Hoppa till sidans innehåll

Västergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation
i Västergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Ingemar Gustavsson Skövde Dukes - Arbete med gemensam ANDT-policy

ANDT-policy för idrottsföreningar

Idrottsföreningar tar gemensamt ansvar mot ANDT, en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:18

Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har tillsammans med Skövde kommun sektor socialtjänst, sektor medborgare och samhällsutveckling och IOGT-NTO, arbetat fram en ny policy mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) i idrottsföreningar. 

Policyn innebär bland annat att föreningar tar ett gemensamt ansvar mot ANDT, att man hjälper medlemmar göra hälsosamma val och minskar risken för att unga råkar ut för problem som är relaterat till ANDT.

Flera idrottsföreningar är igång med sitt arbete och tanken är att fler, inte bara inom Skövde kommun, ska kunna göra detsamma.

Varför ANDT-policy
De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening. Föreningarna engagerar också många föräldrar och andra vuxna. Föreningar kan därmed fungera som en viktig uppfostringsmiljö, där attityder och värderingar skapas. Ofta är idrotten en skyddsfaktor mot att ungdomar använder alkohol, narkotika, doping och tobak. 

Våra föreningar arbetar för gemenskap, idrottsutövande och social fostran. För oss är det viktigt att främja positiva och trygga miljöer, där våra barn och unga kan utvecklas, såväl idrottsligt som socialt, kulturellt och psykiskt. För oss ingår alkohol, tobak, narkotika och doping inte i en sådan miljö. 

Alkohol, tobak och andra droger påverkar idrottsprestationen negativt. För barn som växer upp i en otrygg hemmiljö kan idrottsföreningen vara en trygg plats. Det kan också finnas vuxna ledare eller föräldrar som lagt ett missbruk bakom sig. För dem är det extra viktigt att föreningen fungerar som en plats fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. 

Diskussionsmaterial
Det finns ett nytt arbetsmaterial framtaget som är ett verktyg för ledaren i diskussionerna med ungdomarna. Diskussionsunderlaget är upplagt som fallbeskrivningar. 

Vill din förening också ta ansvar mot ANDT?
Kontakta din förenings idrotts- och utbildningskonsulent.

ANDT material

 

 


Kontaktperson distrikt

Margareta Persson

010-476 41 31
This is a mailto link

Postadress:Västergötlands Idrottsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress: Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:Tel: 010-476 41 00
Fax: 010-476 41 01
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss