Hoppa till sidans innehåll

Västergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation
i Västergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Säker mat i idrottsrörelsen

Handbok till dig som säljer och hanterar mat och dryck vid små och stora idrottsarrangemang i syfte att skapa trygghet för föreningar och kunder.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:17

"Säker mat i Idrottsrörelsen" är framtagen för idrotten av Riksidrottsförbundet i samverkan med Statens livsmedelsverk som uppmärksammar idrottsföreningarnas styrelser, medlemmar och andra berörda, att hantering och försäljning av mat och dryck vid olika idrottsarrangemang kräver kunskap och god planering.

Trygghet för föreningen och kunderna
Som ansvarig föreningsledare räknade du troligen inte med att även indirekt agera ”krögare”. Med hjälp av riktlinjerna i denna handbok kan föreningen bedriva försäljning och hantering under trygga former.

Avsikten med handboken är inte att presentera nya regler utan att på ett enkelt sätt beskriva de regler och förutsättningar som bör/ska finnas för att åstadkomma en säker hantering av mat och dryck för såväl aktiva, kunder, besökare som personal.

Förhoppningsvis ska handboken också kunna användas som en manual, uppslagsbok eller ett diskussionsunderlag. Skriften är enbart rekommendationer och ska inte kopplas samman med kraven i livsmedelslagstiftningen.

Statens livsmedelsverk har bedömt riktlinjerna som kan betraktas som nationella branschriktlinjer och de vänder sig såväl till de små arrangemangen där ett enstaka bord med kaffe, hembakat och korv säljs, som till de stora arrangemangen med tusentals kunder.

Alla bör ha denna handbok
Viktigt att alla idrottsföreningar som har egna cafeterior/serveringar eller säljer mat och dryck vid arrangemang får tillgång till den här handboken. 

Skribent: Ingela Gustavsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västergötlands Idrottsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress: Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:Tel: 010-476 41 00
Fax: 010-476 41 01
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss