Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Bandyglädje för alla!

2016-03-03 13:05
Ett besked kan tas emot på olika sätt. Antingen ger man upp, eller gör man som Köpings IS BK och ger allt för att rädda kvar sin idrottsplats och locka nya deltagare till sin verksamhet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Många åker skridkor
Full fart på "Krillan".

Förra året bestämde Köpings kommun att lägga ner bandyplanen ”Krillan”. Ett beslut som väckte starka känslor och en vilja att visa hur mycket bandyn och idrottsplatsen betyder för orten. Debatten blev stor och efter ett positivt besked, där politikerna omvärderade sitt beslut, ser Köping IS Bandy ljust på framtiden. Nu antar föreningen utmaningen att nå fler aktiva, bland annat genom att utveckla sin ungdomsverksamhet och jobba tydligare med integration.

Tongångarna är positiva när vi besöker föreningen en torsdagskväll i februari. I skenet av strålkastarna ser vi hur isen ligger inbjudande spegelblank. Trots att vi kommer tidigt, långt innan träningen startar, är det många barn i farten. Några står i kö för att låna utrustning medan andra redan har klivit ut på isen.

- När vi startade upp verksamheten i november stod det ett helt gäng med barn här och tittade på. Många av dem med utländsk bakgrund. Vi frågade om det var sugna att prova att åka skridskor och svaret blev ja. Då beslutade vi att be allmänheten om hjälp för att samla ihop låneutrustning berättar Tomas Olsson som är ledare för träningen som snart ska börja.

Tomas Olsson
Tomas Olsson

Föreningen arbetar aktivt med att profilera sig och rekrytering har bland annat skett via skolan och genom att visa upp sin verksamhet vid prova-på dagen på Nygård, vilken arrangerades i samverkan mellan Västmanlands Idrottsförbund, Köpings Bostads AB, Hyresgästföreningen och Köpings kommun. Hela 80 barn är inskrivna i gruppen Tomas ansvarar för tillsammans med ytterligare fyra ledare. Totalt brukar det vara 35-40 barn födda mellan 2003-2008 på isen samtidigt. Ett härligt gäng där en stor del är födda i Sverige men där många även har utländsk bakgrund. Både tjejer och killar tränar tillsammans och barnen är indelade i grupper vid olika stationer för att få ut så mycket som möjligt av träningen.

- Många såg ut som Bambi när det var med första gången, ler Tomas och fortsätter:
- Man imponeras av hur fort de lär sig och det märks att de tycker det är roligt. De är alltid ivriga att få komma igång och står ofta och väntar på att träningen ska börja. Att de väljer att komma tillbaka och vill lära sig mer är ett bra kvitto på att de trivs.

Urban Pettersson, som är ordförande i Köpings IS Bandy, säger att verksamheten har gått över förväntan. Han ser att det behövs mera resurser, allt från tolkar till fler som hjälper till med utrustning och skridskoknytning.

- Att erbjuda skridskoåkning för alla är en självklarhet och nu har vi har fått upp intresset. Det är väldigt roligt att se att vi har nått så många av de nyanlända barn som bor i Köping. Idrotten svetsar samman, konstaterar han.

Ett gäng killar skrinnar fram till oss där vi står, vid sidan av isen. Glädjen är tydlig när en av dem, Mohammed, beskriver sina känslor:

- Det är jättekul med bandy. Det är roligt att lära sig!

Gruppbild
Bandy är roligt tycker Mohammed och kompisarna i Köping IS Bandy.

Trots att kvällen är kylig sitter några tappra föräldrar på en bänk vid sidan av planen för att titta på. Andra väljer att gå inomhus för att värma sig. Att nå föräldrar till barnen med utländsk bakgrund är en av föreningens utmaningar. En annan är att få alla att lyssna och förstå de instruktioner som ges. Utmaningar föreningen ser som möjligheter.

Den starka viljan och det stora engagemanget är tydligt. Att bandyn är viktig för Köping är svårt att ta miste på.  Stolt berättar Tomas att det är 40 aktiva barn i nybörjargruppen skridskokul, vilket ger stort hopp för framtiden.

För den lite äldre gruppen, som vi besöker, är träningen i full gång. Vi lägger märke till att några av barnen har hockeybyxor på sig. Tomas berättar varför:

- De kommer direkt från ishallen här bredvid och har tränat hockey före. Vi ser klara fördelar med att samarbeta föreningar emellan istället för att försöka kriga om samma barn. Tänk vilka fantastiska skridskoåkare de kommer att bli om de kombinerar båda idrotterna istället för att tvingas välja. Bandy är roligt och alla är välkomna till vår förening!

Hockeyspelare med bandy.
Det bästa är at kombinera olika idrotter. I Köping
visar hockeyn och bandyn ett gott exempel på samverkan.

Text och foto: Anette Fransson

Bilder från besöket

Bandy närbild

Tomas på isen
Tomas Olsson är ledare för spelare födda 2003-2008 tillsammans med
Albin Karlsson, Mathias Karlsson, Niclas Berglund och Olof Widaeus.
Bandy hopp

två killar tummen upp
Bandykille 2
Bandykille

Grupp med ledare

Kille emd armarna i luften
Skjuter på mål
Åker skridskor

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Ånghammargatan 4
721 33 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
Fax: 021-13 78 73
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss