Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hälsa och välmående i fokus hos VGF!

2016-03-04 11:45
Det är full fart i Bellevuehallen i Västerås. Hit välkomnas ensamkommande flyktingbarn för att träna två gånger i veckan under ledning av Västerås Gymnastikförening.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Bakom idéen ligger Annika Enberg, som är ledamot i föreningens styrelse.

- Jag hörde talas om den satsning fotbollsklubben Skiljebo SK gör och hur positivt det har varit och tänkte att alla vill väl inte sparka boll. Vår idrott, gymnastik, är inte så vanlig i länderna de här barnen kommer ifrån, men jag tänkte att många säkert är nyfikna att prova.

Annika webben
Annika Enberg

Annika kontaktade SISU Idrottsutbildarna och Västmanlands Idrottsförbund för ett samarbete och inbjudan på flera språk skickades ut via mail till stadens boenden.

I början av februari startades verksamheten upp och deltagarantalet har sedan stigit stadigt. När vi hälsar på är det hela 15 ungdomar på plats från olika boenden. Åldern på deltagarna ligger runt 16-18 år och alla är fokuserade när ledaren Anton Anderson visar hur de ska göra de olika övningarna.

Anton  webben
Anton Andersson

– Jag ser nog språket som den största utmaningen, men det blir lättare och lättare för varje gång eftersom många kommer tillbaka. De som har varit med förut förklarar för de nya hur de ska göra och det underlättar för mig säger Anton samtidigt som han förbereder redskapen för nästa övning.

Here4U. webben

 Kaveh Esmaili, Akiel Ramak och Ina Svedberg

Som stöd finns även Ina Svedberg och Akiel Ramak från Here4U samt Kaveh Esmaili som är både är boendehandläggare och representant från Here4U.

Kaveh berättar att han ser VGF:s verksamhet som spännande och säger att den fyller en viktig funktion.

- På boendet pushar jag dem att följa med hit och träna. När de väl har kommit hit tycker de att det är jättekul, berättar han.

Reaktionerna hittills har varit väldigt positiva med mycket glädje och många skratt. Verksamheten kommer att pågå hela våren för att sedan utvärderas så föreningen kan ta beslut om hur de ska arbeta vidare. En tanke är att starta en grupp för kvinnor och tjejer.

Hel bgruppbidl webben

- Alla måste ta ett ansvar gällande hälsa och välmående för de flyktingar som har kommit till Sverige. Det här är vårt bidrag till att få dessa personer att ha en sysselsättning som främjar både hälsa och välmående, säger Annika Enberg.

Text och foto: Anette Fransson

Biler från besöket
Storbild webben

Gymnastik webben

Måga i led webben

Hopp webben

Hopp. webben

Action webben.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss