Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Han tackar fotbollen för både språk och vänner

2016-02-12 11:28
I augusti 2013 kom han till Sverige från Uganda. Nu sitter han på en stol framför mig och berättar om hur han på kort tid har lärt sig både ett nytt språk, fått nya vänner och lärt sig att älska sitt Skinnskatteberg. Det glittrar i ögonen och hela ansiktet strålar när han spricker ut i ett leende. ”Fotbollen betyder allt för mig, det hade aldrig gått så bra utan den.”
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Shafick webben.
Shafick Irarema

Shafick Irarema kom till Sverige från Uganda i augusti 2013. Efter en tid i Malmö flyttades han till Smedjan, boendet för ensamkommande flyktingbarn i Skinnskatteberg. Med sig från hemlandet hade han inte mycket mer än sin stora passion för fotboll.

Smedjan öppnades hösten 2011. Samma år var fotbollsföreningen Skinnskattebergs SK (SSK) inne i en djup svacka. Något behövde göras för att fotbollen på orten skulle överleva och föreningen såg möjligheten att få nya aktiva genom att välkomna de ensamkommande flyktingbarnen till sin verksamhet, samtidigt som man gav dem chansen att på ett bra sätt komma in i samhället. Samarbetet med Smedjan startades upp omgående och föreningen arbetade hårt och målmedvetet trots att antalet deltagare varierade från träning till träning. Ganska snart upptäckte SSK:s ordförande Peter Jakobsson att det, förutom de ordinarie träningarna, även fanns en stor efterfrågan för spontanidrott:

- Killarna frågade ofta efter extra tider och fick chansen att köra spontanfotboll så fort hallen var ledig. Vikten av ytor för spontanidrott ska inte underskattas då det är där alla tar chansen att vara med, berättar Peter Jakobsson.

- Mycket har skett naturligt tack vare just det spontana, det blir integration på riktigt när alla träffas och spelar tillsammans.

Shafick och peter Jakobsson webben
Shafick Irarema och Peter Jakobsson

Shafick Irarema berättar att de på Smedjan först inte trodde att han kunde så mycket fotboll. Hur han först tittade på en match med SSK och sedan fick möjlighet att träna och spela en match med deras utvecklingslag.
- Efter matchen kom tränaren för SSK:s A-lag fram till mig och sa att jag skulle få köra med dem istället. Jag blev jätteglad skrattar han.

Schafick Irarema fick chansen och tog den. Premiärmatchen är en historia i sig, där han blev målskytt direkt. Framgångssagan har sedan fortsatt och idag är han, förutom en ledande spelare, dessutom både domare och ungdomsledare i föreningen.

Just att rekrytera inte bara spelare, utan även ledare ser Peter Jakobsson som en nyckelfråga. Han berättar att två av de killar som kom först till Smedjan och började träna med SSK under 2011, nu har ledaruppdrag i föreningen. Han berättar med inlevelse om hur betydelsefulla de är och säger att möjligheten till tränar- och domarutbildning är ett viktigt steg när det gäller integration. Han efterlyser även nätverk med andra föreningar, nu när antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat.

Idag är Shafick Irarema 19 år, läser Fordonsprogrammet i Fagersta och har redan fixat sommarjobb.  För ett år sedan flyttade han från Smedjan till en egen lägenhet och säger att han känner en stor glädje över att ha fått lära sig svenska och få så många kompisar. Han trivs både i Skinnskatteberg och med laget, även om det fortfarande känns lite ensamt ibland.

När jag frågar om hans framtidsdrömmar säger han med självklarhet:
- Jag har som mål att spela i en stor klubb som Malmö eller AIK. Men då måste jag ju lämna Skinnskatteberg...

Han skrattar till och tittar ner på sin tröja. Den är blå med SSK:s logga på bröstet. För Shafick Irarema betyder den mer än vad de flesta av oss kan ana.

Text och foto: Anette Fransson

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss