Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hos Juventus är dörren öppen för alla!

2016-03-16 13:05
Sedan slutet av förra året välkomnar fotbollsföreningen Juventus IF till öppen verksamhet två gånger per vecka. För varje träning har spelarna blivit fler och intresset allt större. Nu tar föreningen nästa steg och anmäler sitt nya lag till seriespel.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Det är mitten av mars och den tid på året då en säsong ska avslutas och en annan snart ska ta vid. På Råby IP i Västerås är det just denna kväll kanske tydligare än någon annanstans. På fotbollsplanen kämpar killar i shorts och t-shirt för att hålla värmen, samtidigt som ett av VIK Hockeys ungdomslag genomför ett av vårens sista ispass bara några meter därifrån. Parkeringen är fylld till sista plats och det kryllar av spelare och ledare klädda i just sitt lags färger.

dörren är öppen webben
Juventus IF öppnar dörren för alla.

I korridoren vid omklädningsrummen möter vi Franco Pertunaj. Han är manager för Juventus IF och brinner för fotboll och integration. Snart är det dags för hans gäng att ta vid ute på fotbollsplanen.

- Vi har flera omklädningsrum redo eftersom vi aldrig vet exakt hur många vi blir på träningarna, berättar han samtidigt som han välkomnar några av spelarna.

- Det är viktigt att det finns plats för alla som kommer hit.

Sedan november 2015 har Juventus IF bjudit in ensamkommande flyktingungdomar till öppna träningar två gånger per vecka. Antalet deltagare har ökat succesivt och under februari och mars har mellan 30 och 40 ungdomar deltagit vid varje träning.

- Gensvaret har varit mycket positivt och killarna ser fram emot varje tillfälle, säger Franco.

Kläder webben
Kerstin fixar kläder webben
Kerstin ser till att alla kläder är rena.

Utanför ett av omklädningsrummen står korgar fyllda med nytvättade och välsorterade kläder i olika storlekar. Eldsjälen Kerstin Eriksson viker tröjorna noggrant innan hon ser till att de hamnar i rätt hög. Hon fyller en viktig funktion. Det är hon som efter varje träning plockar ihop kläderna, tvättar dem och gör dem redo för nästa tillfälle.

- Killarna kommer hit i sina egna kläder, men sedan får de låna allt här berättar Franco.

- Vi har gjort flera insamlingar och köpt skor och kläder till killarna för att de skall kunna delta i träning och känna sig som en del av föreningen.

För Juventus IF är värdegrunden och fair play viktigt. Innan varje aktivitet inleds hålls information på svenska, engelska samt på spelarnas modersmål. Det handlar om hur de ska uppföra sig och hur träningen kommer att gå till.

Samtidigt som spelarna går ut mot planen tar vi oss vidare till möteslokalen för en pratstund. Det börjar skymma utanför fönstret när Lillemor Hansson från föreningen dukar fram kakor samtidigt som Franco serverar kaffe.

Juventus IF bildades i Västerås 1948 av italienare som invandrat till Sverige. Föreningen sågs som en fanklubb till ett av världens största fotbollslag, Juventus FC, och fick därför namnet Juventus IF. Engagemanget är stort i föreningen, liksom viljan att hjälpa barn och unga att integreras i det svenska samhället.

Franco berättar att många av killarna själva har sökt sig till Juventus träningar och att de från början kom helt spontant. Genom samarbete med Västmanlands Idrottsförbund och Västerås Stad har man nu skapat möjlighet för en bättre samordning mellan föreningen och stadens boenden, vilket har inneburit att antalet deltagare blivit betydligt fler och intresset allt större. Så stort att Juventus nu har registrerat ett nytt lag för seriespel hos Västmanlands Fotbollsförbund. De flesta av spelarna i laget kommer att vara ensamkommande flyktingbarn, något som Franco kallar en spännande utmaning. 

Franco webben
Franco Pertunaj.

- Många av killarna har tagit chansen att vara med på våra ordinarie träningar under våren och nu vill vi att alla ska få chansen att spela seriespel. Killarna är jätteglada över möjligheten och ser fram emot att få spela matcher mot andra lag från länet.

Vi går ut till fotbollsplanen där träningen är i full gång. Spel och teknik blandas med fart och glädje.

Boll mot plank webben

Franco berättar att det är viktigt för honom och föreningen att förverkliga sina tankar och idéer, men att det finns mycket kvar att utveckla. Nu handlar det om att integrera spelarna på riktigt, efter en provperiod med öppen verksamhet. Hos Juventus IF är dörren öppen, här välkomnas både fler spelare och ledare.

- Någon måste ta hand om människorna som kommer till vårt land. I vår förening är vi glada och tacksamma att de vill vara med!

Text och foto: Anette Fransson

Fler bilder från besöket.
Kille webben
Kille 2 webben
Kille 3 webben

Fotbollskille är glad webben
Kille med boll webben
Kille hoppar webben
Ringar webben
ringar fötter webben
Snabba fötter 2 webben
Snbba fötter webben
Kille kickar med boll webben

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss