Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Öppen verksamhet lockar många

2016-02-03 11:28
Sedan i höstas välkomnar Västerås Friidrottsklubb till öppen verksamhet varje fredagskväll. Integrationsarbetet är ett samarbete mellan föreningen och Västmanlands Idrottsförbund och lockar ett stort antal deltagare. ”Målet är att få ut dem i våra ordinarie träningsgrupper. Då blir det integration på riktigt”, säger tränaren Per Andersson.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

En mörk och blåsig januarikväll i Västerås. Vintern har inte riktigt bestämt sig och den snö som nyss låg i drivor är snart ett minne blott. Per Andersson, som är ungdomstränare i Västerås Friidrottsklubb, möter oss i friidrottshallen där det redan är fullt av liv och rörelse. Vi slår oss ner vid ett runt bord alldeles intill löparbanorna och hör honom berätta om hur han och en tränarkollega kläckte idéen om att starta upp öppen verksamhet i friidrottshallen.
- Vi kände att vi ville göra något, framförallt för de ensamkommande barn som anlände till Västerås under hösten. Öppna en väg så att de lättare kan integreras i samhället.

grupp webben
Många vill prova friidrott

Förslaget fick ett positivt mottagande och för att ta lärdom av tidigare erfarenheter tittade föreningen på liknande verksamhet som genomförts i Örebro. Kontakt togs med Västmanlands Idrottsförbund, där föreningen beviljades ett startbidrag på 10 000 kronor. Inbjudningar på olika språk skickades ut till Västerås olika boenden och i slutet av oktober startades verksamheten upp. Sedan dess har det kommit 60-70 deltagare vid varje tillfälle.

aktiviteter webben

- De älskar verkligen att komma hit och ser fram emot varje fredag. Friidrotten är perfekt eftersom det finns en gren för alla. Vi ser det som en enorm utveckling av föreningen ända upp på styrelsenivå och arbetar med att få ut deltagarna i våra ordinarie träningsgrupper. Då blir det integration på riktigt, säger Per Andersson.

Han upplever att föreningen har kommit långt i sitt arbete och berättar att de nu går in i nästa fas. En ny inbjudan skickas ut och de bussar som tidigare har hämtat upp deltagarna kommer att tas bort.

- Vi vill framförallt erbjuda verksamhet för unga upp till 20 år och ibland har det varit många vuxna som har tagit platser i bussen. Vi vet nu att deltagarna har möjlighet att ta sig hit på annat sätt. Sedan hoppas vi på att få hit fler tjejer. Det är en målgrupp som vi arbetar vidare på att nå.

Uppvärmning, löpning och kula. Aktiviteterna är igång och deltagarna går runt vid olika stationer. Många leenden utbyts och trots att vi talar olika språk är det svårt att ta miste på den glädje som utstrålas.

Per ANdersson webben.
Per Andersson är ungdomstränare i Västerås Friidrottsklubb

- Det är många som vill börja med friidrott och vi har brist på ledare i föreningen. Kanske hittar vi inte bara nya aktiva utan kanske även nya ledare på det här sättet, avslutar Per Andersson.


Text och foto: Anette Fransson

Fler bilder från besöket
kille värmer upp webben
barn några få webben
dela ut band webben
galtt barn webben
springer iväg webben
tummen upp webben
Kula 2 webben
Kula webbn
ledare kula webben

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss