Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Tottenham vinnare av Champions League

2015-12-18 10:39
Sedan september har eleverna på Skiljeboskolan ägnat varje onsdagseftermiddag åt fotboll. En årligen återkommande tradition som blivit en viktig del när det gäller gemenskap och integration. I veckan var det dags för semifinaler och final i skolans egen Champions League.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

- Kom igen! Kämpa! Braaaa!

Det är semifinal i Champions League, i Skiljeboskolans idrottshall möts elever från två klasser i en tight och jämn match. Målvakten i Juventus gör en fin räddning och det går ett sus genom publiken på läktarplats. De är många som har samlats där. Elever som till stor del själva har varit med och spelat med sina lag i turneringen. Men också andra elever som bara är där för att titta på.

Action webben

Fotbollsturneringen Champions League har genomförts under flera år i Skiljeboskolan regi. I år består den av 14 lag från årskurs 6 till 9. Deltagarna är övervägande killar, men samtliga lag måste ha en tjej på planen. Maria Stadsdahl är idrottslärare på Skiljeboskolan och en av ledarna på plats. Hon berättar om vikten av att hitta en meningsfull fritid för eleverna, där många är ensamkommande flyktingbarn.

I årets final möts Juventus med elever från årskurs 7 och Tottenham från årskurs 9. Eftersom det skiljer två år får Juventus inleda med två straffar. Båda sitter säkert bakom Tottenhams målvakt. Finalen blir en spännande drabbning, med fint spel och individuella prestationer som extra krydda. Känslorna är stundvis heta. När slutsignalen ljuder är resultatet oavgjort 3-3 och staffavgörande väntar. Tillsist är det niorna i Tottenham som drar det längsta strået och jublet når inga gränser. En av spelarna Alaa Rahmani sträcker armarna mot skyn.

Alaa webben  
Alaa Rahmani

- Det känns jättekul att vinna, nu har vi vunnit Champions League två år i rad berättar hon.

Alaa har varit med i turneringen sedan årskurs 6 och säger att den betyder mycket för sammanhållningen i skolan.

- Alla kan vara med och vi har väldigt roligt. Det är det viktigaste. Eleverna som är med här börjar umgås på ett helt nytt sätt. Annars blir det lätt grupperingar i skolan, men nu hänger alla med varandra.

Och även om det först känns trist att komma tvåa är Albin Hallström från silverlaget Juventus nöjd med turneringen:

Albin Hellström webben
Albin Hallström

-Vi kämpade så mycket vi kunde men det räckte inte hela vägen. Men det är bra av oss att vi kom till final. Alla har verkligen kul tillsammans. Alla är med, antingen på planen eller står de och applåderar och hejar på läktaren.

Men fotboll lockar såklart inte alla. Därför vill Maria Stadsdahl att eleverna ska få chansen att prova på olika idrotter.

- Efter jul är det dags för basketturnering och pingisturnering innan det blir fotboll igen. Då väntar Europa League, berättar hon.

Malin i webben
Maria Stadsdahl

Hon vill även hitta nya vägar, framförallt för att nå tjejerna. Via Västmanlands Idrottsförbund har Skiljeboskolans Skol IF sökt och beviljats medel för att arbeta med integration. En av tankarna är att göra ett ”friskrum”, där tjejer kan boka tid och komma och träna. Rummet ska eleverna själva få vara med och måla och inreda. Det ska vara glada färger och en varm känsla. Det ska finnas möjlighet att få egen avskild tid i rummet och att få röra på sig utifrån sina egna förutsättningar.

Tottenhams vinnargäng är fortfarande kvar i hallen. Om några dagar väntar prisutdelning. Då får de kliva upp på scenen och ta emot en stor pokal inför alla elever i skolan. Men trots allt är nog alla vinnare:

- Att vinna turneringen är egentligen inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi har kul tillsammans, att alla är med och att vi respekterar varandra säger Alaa Rahmani.

Vinnarlaget webben
Vinnarlaget

Text och foto: Anette Fransson.

Bilder från Champions League
Abdi Tombe webben
- En rolig turnering, tycker Abdi Tombe.
Mohamed Abdulkader webben
- Alla trivs och de som inte spelar kommer och hejar på sina kompisar. Sedan ska det bli roligt med turneringar i andra idrotter också, säger Mohamed Abdulkader.

Actionbild 2 webben
Bänken webben
Läktaren1 webben
Många åskådare på läktarplats i Skiljeboskolans idrottshall.
Fotbollsglädje webben
Fotbollsglädje när Juventus blir klara för final.
Gänget webben
Ett härligt gäng!
Inflr finalen webben
Dags för final i Champions League.
Match webben
Straff webben
Finalen avgörs på straffar...
Vinnarjubel webben
... och tillsist är det Tottenham som står som segrare.
Killar webben
Gemenskapen är viktigast tykcer deltagarna i fotbollsturneringen Champions League.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Ånghammargatan 4
721 33 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
Fax: 021-13 78 73
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss