Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

VSK vill ge alla en schysst framtid!

2016-02-15 15:17
Mycket skratt och glädje! Så beskriver Stefan "Lillis" Jonsson det första ispasset när VSK Bandy startade upp sin öppna verksamhet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Det är kallt, vindstilla och isen ligger spegelblank på Hakonplan i Västerås. Förutsättningarna är på topp när VSK Bandy välkomnar till öppen verksamhet med syftet att lära alla som vill att åka skridskor. Verksamheten genomförs som en del av Try It med stöd av med Västmanlands Idrottsförbund och innebär att is och ledare finns tillgängliga varje söndagsmorgon mellan klockan 9 och 10. Inbjudan har skickats till boenden för ensamkommande flyktingbarn och både skridskor och hjälmar finns att låna. Vid första tillfället tog hela 30 nyfikna ungdomar från 15 år och uppåt chansen att ta sina första stapplande bandyskär.

Fotografi 1 webben
Många vill lära sig åka skridskor.

- För oss som förening är det viktigt att arbeta socialt och med ett stort samhällsengagemang. Det här var ett naturligt steg att ta och vi välkomnar både ensamkommande flyktingbarn och andra ungdomar som vill lära sig att åka skridskor berättar VSK:s Stefan ”Lillis” Jonsson.

Vi har slagit oss ner i ett av omklädningsrummen i baracken alldeles intill planen. I korridoren utanför hör vi hur ett av föreningens ungdomslag är på väg till bortamatch. Föräldrar, spelare och ledare gör sig redo. Matchtröjor packas och samåkning planeras. Det råder en avslappnad och hjärtlig stämning. En helg som många andra där idrotten spelar en viktig roll.

Och att idrotten är öppen och till för alla är något ”Lillis" gärna betonar. Han berättar med inlevelse om hur roligt han tycker det är att se alla nya ungdomar på isen. Hur han inspireras av deras nyfikenhet och hur fort de kommer igång även om de står på skridskor för första gången:

- Efter en timme på isen går det faktiskt riktigt bra för dem. Jag får energi av att se hur snabbt de gör framsteg och hoppas att det kommer ännu fler som vill prova på och lära sig att åka skridskor med oss.

Lillis bättre webben
Stefan "Lillis" Jonsson.

Han kopplar föreningens öppna verksamhet till projektet ”Schysst Framtid” som startades i Västerås 2014, men som sedan tidigare finns i Uppsala. Några av målen med ”Schysst Framtid” är att skapa förebilder, bidra till att fostra goda samhällsmedborgare, verka för integration och jämlikhet och motverka våld och utanförskap. Under året har en rad olika insatser genomförts. Engagemanget är stort och antalet aktiviteter växer.

Fotografi 2 webben

”Lillis” tittar ut genom fönstret och konstaterar att det ser det ut att bli en lugn morgon. Däremot blir det ett högt tryck under eftermiddagen. Då väntar match i elitserien mellan serieledarna VSK Bandy och serietvåan Villa Lidköping. Han berättar att de har bjudit in 300 flyktingar till matchen. De bjuds på fri entré och kommer att hämtas upp med bussar. En av VSK: s samarbetspartners har sett till att alla får varsin grönvit halsduk att bära. En viktig detalj för att känna tillhörighet.

- Det är ju framtidens supportrar. Vi vill att de ska komma och kolla på våra matcher. Att de ska följa oss och bli en del av våra lag!

Text: Anette Franson
Foto: VSK Bandy och Anette Fransson.

Fotografi 3 ebben


Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss