Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lugnt vatten - utbildning om sexuella övergrepp

2015-12-18 11:54
I lördags hade Föreningen Göteborgs Sim utbildning tillsammans med Sportfront i ämnet sexuella övergrepp. Det var en bra och givande utbildning där många tankar och känslor väcktes.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:21

Projektet, som fått namnet ”Lugnt Vatten” har pågått under 2015 och är ett samarbete mellan Västsvenska Simförbundet (VSSF) och Sportfront mot droger, våld och rasism*. Tack vare Västra Götalandsregionens Rättighetskommitté som stöttat projektet ekonomiskt har det varit möjligt att genomföra.

Simföreningarna inom VSSF:s distrikt har haft möjligheten att bli utbildade samt få hjälp med framtagning av handlingsplan för att arbeta förebyggande mot sexuella övergrepp inom idrotten i stort, men i sin egen förening i synnerhet.

Dagen hos Göteborgs Sim startade med en gedigen föreläsning av Leg. Psykologen Michael Lundgren som redogjorde för hur det ser ut när det gäller sexuella övergrepp i Sverige. Hur utbrett är det, vad betecknas som ett övergrepp och hur ser den typiska förövaren ut? Michael höll ett mycket bra anförande och påvisade många exempel från verkligheten som skapade mycket känslor och tankar hos medlemmarna.

Dagen avslutades med gruppdiskussioner utifrån konstruerade fall där vi som deltog fick chansen att reflektera över hur man bör, och inte bör, agera om det skulle visa sig att någon i föreningen blivit drabbad. Man ska ha klart för sig att det inte är det allra enklaste att veta hur man ska agera då fall där det skett sexuella övergrepp väcker starka känslor och reaktioner.

Efter avslutad utbildning fick samtliga deltagare varsitt kursintyg och Göteborgs Sim fick ett certifikat för att man påbörjat resan och arbetet med dessa viktiga frågor. Marie Clasgård från Sportfront presenterade också ett förslag på handlingsplan som föreningen fick med sig för att arbeta vidare med i framtiden.


*Sportfront mot droger, våld och rasism arbetar förebyggande och främjande. Målsättningen är att stärka ekonomisk och social hållbarhet och värna de mänskliga rättigheterna. Genom att bidra med kunskap och erfarenhet via sina utbildningar stimuleras god samverkan i det lokala, regionala och nationella samhället. Sportfront samarbetar med både näringsliv, offentlig sektor och föreningsliv. Vill du veta mer om Sportfront klickar du dig vidare till deras hemsida här

Skribent: Richard Udin

Postadress:Västsvenska Idrottsförbundet
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss