Hoppa till sidans innehåll

Årets ridskola finns i Skellefteå

2012-12-07 12:25
Skellefteå Ridklubb fick ta emot utmärkelsen Årets Ridskola förra helgen på stora Ryttargalan. Den fick SRK för sin målstyrda verksamhetsplanering. - En vinnande faktor är lektionsplaneringarna som vi reviderar varje termin, en annan samarbetet med SISU Idrottsutbildarna som betytt supermycket, säger Ann-Sofie Asso.
  • Uppdaterad: 2017-01-02 16:47

Förra onsdagen var en stor högtidsdag för Skellefteå Ridklubb. Några representanter fanns på Ryttargalan i Stockholm för att ta emot priset för Årets Ridskola.

- Det kändes jättefantastiskt och roligt såväl för mig själv som för klubben, medlemmarna, personalen och styrelsen. Att få lite cred för det arbete vi ändå lägger ner och känna att vi är på väg i rätt riktigt, gör rätt saker under resans gång - det var en energikick, menar ridhuschef Ann-Sofie Asso.

Hon tror att Svenska Ridsportförbundet har sett SRK:s gedigna arbete med målstyrda, pedagogiska och väldokumenterade lektionsplaneringar som ett vinnande koncept. Under många år har man försökt skapa en röd tråd ända från nybörjarna till tävlingsryttarna, och planeringen utvärderas och revideras efter varje termin.

- Vi började i liten skala, reviderade och byggde på. Målet i föreningen har hela tiden varit att skapa en helhet, säger Ann-Sofie.

Noga med föräldramöten

SRK försöker också tillfredsställa ridskoleeleverna genom att följa samhällsutvecklingen. Tidigare var alla medborgare vana att hantera djur, numera kan många älska hästar men ändå vara rädda för dem. Föreningen ser också till att de som vill satsa, kan göra det.

- Eftersom inte alla har möjlighet att skaffa egen häst, ger vi aktiva elever möjlighet att tävla på lektionshästarna. Dessutom anordnar vi ofta olika aktiviteter på helger och kvällar, exempelvis kurser och tävlingar, så att eleverna får utvecklas utöver sitt vanliga ridpass.

Nybörjare tas särskilt om hand genom extrainstruktörer i stallet de första terminerna. Naturligtvis finns stallvärdar/värdinnor alltid på plats. Dessutom lägger man ut många föräldramöten de första uppstartsveckorna så att ingen förälder ska behöva känna att man missar det.

- Vi försöker få våra styrelsemedlemmar att hålla i träffarna, berätta om vårt tänk, hur det är vara med på en rid lektion samt att vi gärna tar emot hjälp från föräldrarna. Jag önskar att jag kunde säga att vi når alla föräldrar, men vi försöker i alla fall.

Stor hjälp av SISU

SRK har det bra förspänt i perspektivet styrelserekrytering anser Ann-Sofie, eftersom det inte är stor omsättning på ledamöterna. Det är också en stor styrka tror hon.

- Och det innebär ju att det måste vara en bra atmosfär i styrelsen, att dom känner att det fungerar och är lagom betungande. Jag hoppas vi kan fortsätta ha en stabil styrelse och personalstyrka. Helheten ger arbetsro och det är viktigt att få tid att utveckla föreningen, menar Ann-Sofie och berömmer SISU Idrottsutbildarnas stöttning:

- Vad det än har gällt så har vi fått hjälp av kansliet i Skellefteå och det har betytt jättemycket. Efter Idrotten vill kom Ridsporten vill och sen jobbade vi fram våra egna ledstjärnor tillsammans med SISU i ett SRK vill. Jag tror kanske inte att det är själva orden som betyder mest utan det viktigaste är att jobba fram värdegrunden tillsammans. Det är vägen dit som gör det bra i slutänden. Och självklart har vi fått hjälp med svåra frågor också under åren lopp - även vi har haft meningsskiljaktligheter så det sjunger om det.

När nomineringen kom hade Ann-Sofie Alba och de andra i föreningen svårt att tro att SRK skulle vinna utmärkelsen.

- Det var hedrande men det finns ju otroligt många ridskolor i Sverige. Det som talade emot oss var det faktum att vi finns uppe i Norrland även om vi självklart är berättigade att vara med på grund av vår verksamhet. Så det är superroligt att juryn valde att se på helheten, skrattar hon.

Så med en fin tavla och prisrosett från Ryttargalan, kan Skellefteå Ridklubb tryggt fortsätta på den inslagna vägen. Grattis säger vi från SISU Idrottsutbildarna.

 

 

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västerbotten
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress:
Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:
Tel: 010-476 54 00
E-post: This is a mailto link