Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Det är ett grundläggande demokratiskt krav att ideella föreningar inte ska tvingas betala poliskostnader, som RPS nu tydligt tillgodoser, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Inga poliskostnader för ideella föreningar

2011-05-05 14:43

Idrottsföreningar behöver inte betala poliskostnader i samband med matcher eller tävlingar. Men idrottsaktiebolag kan komma att tvingas betala. Det blir konsekvensen av Rikspolisstyrelsen direktiv om ersättning för polisbevakning som den offentliggjorde igår onsdag.
  • Skapad: 05 MAJ 2011 14:43

Frågan om vem som ska betala kostnaderna för polisbevakningen i samband med till exempel fotbolls- eller ishockeymatcher blev högaktuell i samband med att Kammarrätten i Göteborg i februari slog fast att Örgryte Fotboll AB skulle betala poliskostnader i samband med en seriematch. Rikspolisstyrelsen (RPS) konstaterade då att polisen hanterade den här frågan på olika sätt i olika delar av landet och ville se till att bestämmelserna tillämpas så enhetligt som möjligt.

De direktiv som nu skickas ut till polismyndigheterna i hela landet slår fast att den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning, till exempel en fotbolls- eller ishockeymatch, ska ersätta polisens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen. Aktiebolag förutsätts alltid ha ett vinstsyfte medan ideella idrottsföreningar inte drabbas av någon ersättningsskyldighet.

– Vi har haft en konstruktiv dialog med rikspolischefen i den här frågan. Och direktiven är en rimlig tolkning av lagstiftningen. Vi har hela tiden hävdat att ideella föreningar inte ska tvingas betala några poliskostnader. Det är ett grundläggande demokratiskt krav, som RPS nu tydligt tillgodoser, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

– Nu måste det vara en uppgift för den nytillsatte samordnaren Per Unckel att klargöra ansvarsfördelningen mellan arrangörerna och myndigheterna, till exempel när det gäller storleken av det område arrangören är ansvarig för.

Läs mer på polisens webbsida


För mer information kontakta

Karin Mattsson Weijber
Ordförande, Riksidrottsförbundet
070-600 37 22

Skribent: Fredrik Rodhe

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss