Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

– Alla som är en del av svensk idrott måste hjälpas åt för att idrotten ska vara en bra och positiv miljö. I våra idrottsföreningar ska ingen behöva känna sig kränkt eller trakasserad och vi accepterar ingen form av övergrepp. Föräldrar ska kunna lita på att idrotten är trygg för deras barn och ungdomar att delta i, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande. Rädda Barnens Föräldratelefon och Föräldramejlen, som startade 1991 respektive 2006, har nu fått ökad kompetens. Svararna har fått särskild utbildning av Riksidrottsförbundet och kommer att vara både en samtalspartner för idrottsföräldrar och en vägledning till vart man kan vända sig, beroende på vad frågan handlar om. Det kan till exempel handla om mobbing, utslagning, andra föräldrars agerande på träningar och tävlingar, och olika former av trakasserier. – De allra flesta barn och ungdomar har en positiv upplevelse av idrotten. Men vi vet att det finns problem och vill att föräldrar ska känna att de kan få experthjälp när de är fundersamma eller osäkra på hur de ska agera i olika idrottssammanhang. Rädda Barnen har lång erfarenhet av att stötta vuxna att hantera olika situationer som rör barn, säger Karin Mattsson Weijber. Riksidrottsförbundet kommer också att kunna använda Rädda Barnens kompetens inom Centrum för barn och unga i kris som finns runtom i landet. Där kan idrottsföreningar få professionell vägledning för att hantera händelser, misstankar och rykten om övergrepp, mobbning eller diskriminering. Idag går information ut till idrottsföreningarna i landet genom förbundens hemsidor och i nyhetsbrev. Riksidrottsförbundets och Rädda Barnens distrikt kommer att sätta upp affischer i idrottshallar och andra idrottsföreningslokaler och sprida informationsbroschyrer. – Svensk idrott bestämde 2009 att all barn- och ungdomsverksamhet ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, barnets bästa ska stå i centrum. Att ge förbunden, föreningarna, idrottsledarna och föräldrarna bästa möjliga för

Riksidrottsförbundet och Rädda Barnen ska stötta idrottsföräldrar

2011-10-14 07:00

Nu inleder Rädda Barnen och Riksidrottsförbundet ett samarbete för att kunna ge stöd till oroliga idrottsföräldrar. Genom Rädda Barnens Föräldratelefon får fler idrottsföräldrar ett vuxenstöd av experter på barns rättigheter och hur man som förälder kan agera i knepiga situationer. Syftet med Föräldratelefonen är att öka barns möjlighet till en trygg uppväxt genom att stödja och stärka föräldrar.
  • Skapad: 14 OKT 2011 07:00

– Alla som är en del av svensk idrott måste hjälpas åt för att idrotten ska vara en bra och positiv miljö. I våra idrottsföreningar ska ingen behöva känna sig kränkt eller trakasserad och vi accepterar ingen form av övergrepp. Föräldrar ska kunna lita på att idrotten är trygg för deras barn och ungdomar att delta i, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

Rädda Barnens Föräldratelefon och Föräldramejlen, som startade 1991 respektive 2006, har nu fått ökad kompetens. Svararna har fått särskild utbildning av Riksidrottsförbundet och kommer att vara både en samtalspartner för idrottsföräldrar och en vägledning till vart man kan vända sig, beroende på vad frågan handlar om. Det kan till exempel handla om mobbing, utslagning, andra föräldrars agerande på träningar och tävlingar, och olika former av trakasserier.

– De allra flesta barn och ungdomar har en positiv upplevelse av idrotten. Men vi vet att det finns problem och vill att föräldrar ska känna att de kan få experthjälp när de är fundersamma eller osäkra på hur de ska agera i olika idrottssammanhang. Rädda Barnen har lång erfarenhet av att stötta vuxna att hantera olika situationer som rör barn, säger Karin Mattsson Weijber.

Riksidrottsförbundet kommer också att kunna använda Rädda Barnens kompetens inom Centrum för barn och unga i kris som finns runtom i landet. Där kan idrottsföreningar få professionell vägledning för att hantera händelser, misstankar och rykten om övergrepp, mobbning eller diskriminering.

Idag går information ut till idrottsföreningarna i landet genom förbundens hemsidor och i nyhetsbrev. Riksidrottsförbundets och Rädda Barnens distrikt kommer att sätta upp affischer i idrottshallar och andra idrottsföreningslokaler och sprida informationsbroschyrer.

– Svensk idrott bestämde 2009 att all barn- och ungdomsverksamhet ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, barnets bästa ska stå i centrum. Att ge förbunden, föreningarna, idrottsledarna och föräldrarna bästa möjliga förutsättningar och stöd i arbetet är en av Riksidrottsförbundets viktigaste uppgifter, säger Karin Mattsson Weijber.

Fakta om Föräldratelefonen och Föräldramejlen
Rädda Barnens Föräldratelefon har funnits sedan 1991 och Föräldramejlen sedan 2006. Hit är alla föräldrar välkomna med stora eller små problem som rör barn och föräldraskap. Man kan självklart vara anonym.

Telefonnummer: 020-786 786
Öppettider: tisdag-fredag: 18-21, lördag-söndag: 13-16

Vem svarar i telefonen och på mejlen?
Föräldratelefonen bemannas av cirka 150 ideellt arbetande medlemmar inom Rädda Barnen från sju olika orter i Sverige. Alla är själva föräldrar, vanliga medmänniskor som gärna lyssnar och delar med sig av sin egen livserfarenhet. Alla som svarar har genomgått Rädda Barnens utbildning i föräldratelefoni och intervjuats av en psykolog som bedömt den personliga lämpligheten.

Läs mer om samarbetet

Mer information om Föräldratelefonen på Rädda Barnens hemsida


För kommentarer kontakta

Karin Mattsson Weijber
Ordförande, Riksidrottsförbundet
070-600 37 22

För mer information om Föräldratelefonen kontakta

Rädda Barnens presstjänst
08-698 90 90

Skribent: Helena Björck

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss