Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: NIKLAS LARSSON

Dags att ta nästa steg mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang

2013-10-22 09:00

Nu är det dags att ta nästa steg för att främja en positiv supporterkultur och motverka brottslighet vid idrottsarrangemang. Ansvarsfördelningen mellan arrangör och polis behöver klargöras och det behövs en verkningsfull lagstiftning. Det budskapet skickar idrottsrörelsen till regeringen i en debattartikel i Aftonbladet idag.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

I våras överlämnade Björn Eriksson sin utredning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang till regeringen. Utredningen innehöll en rad olika förslag som innehöll krav på både samhället och idrottens organisationer. Förslagen togs överlag emot positivt, men skickades aldrig ut på remiss. I stället kallade regeringen till en hearing, som hålls imorgon. Inför den hearingen har idrottsrörelsens representanter presenterat sina krav i en debattartikel i Aftonbladet.

– Regeringen har nu tagit flera steg i rätt riktning. Den har löst frågan om poliskostnaderna och tillsatt en nationell samordnare, Rose-Marie Frebran. I våras kom också en ny lag om kameraövervakning. Allt det här är bra, men nu är det dags att ta nästa steg, säger Tommy Ohlström, ansvarig för supporterfrågorna i Riksidrottsstyrelsen.

Det Ohlström framför allt syftar på är ansvarsfördelningen mellan matcharrangören och polisen och frågan om tillträdesförbudets räckvidd. Enligt Polislagen ska polisen ansvara för den allmänna ordningen och säkerheten medan arrangören enligt Ordningslagen ska svara för att god ordning råder vid evenemanget.

Förhållandet mellan de här två lagarna, och den konkreta ansvarsfördelningen vid en match, är oklar vilket enligt Tommy Ohlström ibland skapar problem för det nödvändiga samarbetet mellan polisen och arrangörerna.

– Vi inom idrottsrörelsen är självklart beredda att ta vårt ansvar, men vi måste veta var det ansvaret börjar och slutar. Vi måste också ha verkningsfulla verktyg för att kunna ta det, säger Tommy Ohlström.

Verktygen handlar bland annat om lagstiftningen kring tillträdesförbud. En person som varit aktiv i bråk i samband med matcher kan idag meddelas tillträdesförbud till arenan. Men förbudet gäller bara själva arenan och dessutom kan det på grund av gällande sekretessregler vara svårt för arrangören att få reda på vilka individer det gäller.

Regeringen har börjat utreda frågan om ett nationellt register över dem som fått tillträdesförbud, något Tommy Ohlström välkomnar eftersom ett sådant register skulle ge arrangörerna tillgång till informationen. Men fortfarande gäller det bara själva arenan, så de kriminella elementen kan stå direkt utanför grindarna och provocera vid in- och utsläpp.

– I de flesta fall är idrottsevenemang positiva tillställningar, men tyvärr lyckas en liten klick kriminella personer ibland förstöra den upplevelsen. En tydlig ansvarsfördelning och en bra lagstiftning kommer med bra samordning ge mindre våld och mer glädje, som gör att vi kan lägga mer energi på att stärka den positiva supporterkulturen, säger Tommy Ohlström.

Läs hela debattartikeln


För ytterligare kommentarer kontakta

Tommy Ohlström
Riksidrottsstyrelsen
070-593 97 51

Skribent: Fredrik Rodhe
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss