Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

EM gör att unga tjejer vågar drömma

2013-07-10 10:45

I dag drar fotbolls-EM för damer igång. Intresset har varit mycket stort med över 100 000 sålda biljetter. För de lokala klubbarna, och särskilt deras unga spelare, erbjuder turneringen en unik möjlighet att få uppleva fotbollsfebern i sina hemstäder.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Förberedelserna inför EM har pågått länge och trycket från media och besökare har varit stort. Mästerskapet kommer att spelas i sju olika städer och avslutas med en final på Friends Arena i Solna.

Tanken har varit att sprida ut matcherna över hela landet, utnyttja det lokala engagemanget och därmed bredda intresset.

– Förbundet har också varit väldigt duktiga på att involvera föreningarna och på att söka volontärer. Det är flera tjejer i vår förening som ska hjälpa till som bollkallar eller liknande, säger Maria Nylander, lagledare för flickor födda 1998 i Eriksbergs IF.

Eriksbergs IF håller till på Hisingen i Göteborg. Maria Nylander berättar att det är fotbollsfeber i staden inför EM, särskilt med Gothia Cup runt hörnet. Allt detta intresse för sporten märks på tjejerna i laget.

– Många tjejer som är runt 15 år drömmer om att själva få kliva in på planen med landslaget någon dag. Nu känns de tankarna mycket verkligare och man kan nästan ta på de drömmarna här inför EM, säger hon.

Maria Nylander tror att ett EM på hemmaplan kan betyda mer för unga tjejer än det skulle göra för unga killar. De förstnämnda får nämligen inte uppleva den intensiva uppmärksamheten som sporten får under ett stort mästerskap till vardags.

Laget ska i samlad trupp gå och titta på när Sverige tar sig an Finland, men sedan kommer flera spelare och tränare att gå på andra matcher på egen hand. De har också dragit ihop ett eget EM-tips och försöker dra nytta av all uppmärksamhet.

– Det här stärker verkligen tjejfotbollen, särskilt eftersom det finns så starka profiler i landslaget nu. Jag vet inte om det kommer att resultera i några nya licenser men jag kan säga att de tjejer som redan spelar blir mer motiverade, säger Maria Nylander.

Susanne Erlandsson har arbetat länge inom damfotbollen och har en lång meritlista av prestigefulla uppdrag. Inför EM har hon varit ordförande i organisationskommittén. Det har varit mycket hårt arbete men nu är hon förväntansfull.

– Nu drar det igång på riktigt så det är klart att det pirrar lite extra. Det är en typ av spänd förväntan, säger Susanne Erlandsson.

Uppdraget har varit lätt att formulera. Att se till att det blir det bästa EM någonsin. Men att koordinera en turnering i sju olika städer, där tretton kommuner har varit involverade och med biljettköpare från åtminstone 18 olika nationer har varit en utmaning.

- Men i Sverige är vi oerhört duktiga arrangörer, det är vi kända för. Vi har lärt oss av tidigare turneringar att man måste ha den där lokala förankringen och det har vi lyckats med. Det har gjorts ett stort jobb i de olika städerna.

Marknadsföringen har underlättats av att landslaget har starka profiler som Lotta Schelin och Kosovare Asllani. Susanne Erlandsson hoppas och tror att Sverige kan gå långt i turneringen.

- Det finns alla förutsättningar för att det ska gå riktigt bra. Men samtidigt ska man veta att utvecklingen inom damfotbollen har gått ruskigt fort fram så konkurrensen är knivskarp.

Skribent: Mattias Olsson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss