Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Bildbyrån Inbitna fans ser Blackeberg Basket möta Lidingö Basket. Damernas vinst, 69-53, möts av jubel i hallen.

Familjär stämning när Blackeberg Basket spelar

2013-05-14 15:33

Blackeberg Basket är kända i Basketsverige för att ha hängivna fans. I Riksidrottsförbundets skrift och artikelserie ”Andra sidan är ni klara – perspektiv på supporterkultur” träffar vi Helen Rubnell Engström. För henne är Blackeberg Basket en familjeaffär.
  • Skapad: 14 MAJ 2013 15:33

Hallen sjuder av nervositet, hejande och applåder. Det är hemmamatch för både dam- och herrlaget i Blackeberg Basket. Publiken i Blackeberg Basket är välkända runt om i Basketsverige. För att de alltid kommer, att de reser land och rike runt för att stötta sina spelare. Helen Rubnell Engström är en del av Blackeberg Basket-familjen och hon missar nästan aldrig en match.

Helen är en riktig basketmamma, som hon själv säger, och det innebär en mängd olika saker. Som att hon ställer in släktmiddagar till förmån för barnens basketmatcher, eller som att hon åkt till den ena baskethallen efter den andra i landet när barnen var mindre och spelade matcher. Hon har längtat till idag eftersom det varit speluppehåll en längre tid.

När domaren blåser igång dammatchen har ett 50-tal personer bänkat sig i hallen för att heja. Dagen innan var det en vänskapsmatch och fest i föreningen och därför är det lite mindre folk idag. Men de mest inbitna sitter redan och biter på naglarna. Blackebergs damer möter Lidingö Basket, som de senast förlorade mot.

– Vi på föräldrabänken peppar och stöttar laget och varandra och ser till att det är god stämning, berättar Helen med blicken fäst på spelet.

Hur många matcher hon har sett genom åren har hon ingen aning om, det skulle inte gå att räkna ut. God stämning är a och o för henne, och några psykningar håller de inte på med från bänken. Skulle någon ha åsikter om domarbeslut håller man dem för sig själv.

Matchen startar lite svajigt för Blackeberg och efter första perioden leder Lidingö med åtta poäng. Helen muttrar på sin bänk att ”de borde vinna det här” och lagets coach samlar alla spelarna i en ring nere på planen för att prata och peppa. Det verkar hjälpa för alla spelarna verkar mer taggade när andra perioden startar.

Nazita Reyhanian går in för tufft och får en foul. Linda Engström, Helens dotter, är bra med hela tiden och sätter många viktiga straffar. Efter två perioder är det lika mellan lagen. Nu är hallen full med folk och ljudnivån betydligt högre än för bara en halvtimme sedan.

– Det avgörs nästan alltid de två sista minuterna på matchen, konstaterar Helen som ser lite lugnare ut nu när Blackeberg tagit över ledningen i tredje perioden. Att hon är nervös inför matcherna försöker hon inte visa hemma, men det är hon.

Med två minuter kvar har Blackeberg drygat ut ledningen till 65-50 och Helen ser lugn och nöjd ut. Det här går inte att tappa, inte ens på två minuter. Samtidigt har herrlaget droppat in och börjar göra sig redo för sin match. Över hundra åskådare finns nu på plats i hallen och damernas vinst, 69-53, möts av jubel.

– Fasen vad skönt med vinst, det var de värda, säger Helen och pustar ut.

En match vunnen, en kvar. Nu fokuserar hon blicken på sonen i stället.


Läs mer om "Andra sidan är ni klara" och ladda ner hela skriften

Skribent: Helena Hugosson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss