Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Fortsatt samordning viktigt för bättre supporterkultur

2013-03-21 12:36

Idag presenterade regeringens utredare Björn Eriksson, nationell samordnare mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang, sitt slutbetänkande "Mer glädje för pengarna". Slutbetänkandet lyfter fram den positiva glädjen som är det dominerande inslaget inom svensk supporterkultur. Men utredningen kräver även åtgärder mot de allvarliga inslag av våld och hot som förekommer.
  • Skapad: 21 MAR 2013 12:36

Efter att Riksidrottsförbundet tillsammans med bland andra fotboll- och ishockeyförbunden efterfrågat en nationell samordning kring supporterkultur och säkerhetsfrågor tillsatte idrottsminister Lena Adelsohn Liljerot utredningen Nationell samordning – mot brottslighet i samband med idrottsevenemang i mars 2011. I mars 2012 presenterade Björn Eriksson delbetänkandet "Mindre våld för pengarna" och idag slutbetänkandet "Mer glädje för pengarna".

– Vi är mycket nöjda att utredningen kom till stånd och att den har kommit i mål. Nu är det viktigt att noga läsa igenom allt material och att alla aktörer inklusive vi själva tar del av förslagen och analyserar vad vi kan göra, säger Tommy Ohlström, ledamot i Riksidrottsstyrelsen med ansvar för supporterkulturfrågor.

Slutbetänkandet tar upp allt från aktuellt ordningsläge inom olika lagidrotter och erfarenheter från alla länder, till kartläggning av våld, hot, trakasserier och kriminell infiltration, och förebyggande insatser. Och hur arbetet nu ska samordnas.

– Frågor som rör kriminell infiltration och hot ser vi allvarligt på. Här krävs såväl eftertanke, samordning som snabba tydliga insatser från olika aktörer. Det är ett hot mot såväl individer som hela föreningsidrotten, säger Tommy Ohlström.

Han betonar att de båda betänkandena "Mindre våld för pengarna" och "Mer glädje för pengarna" ska som en helhet. Många frågor från delbetänkandet förra året kvarstår.

– Vi är positiva till förslaget att skärpa tillträdesförbudslagen, och även till registerfrågan som framfördes i delbetänkandet oavsett var registret ska ligga. Nu förväntar vi oss att justitiedepartementet ökar takten med att bereda lagförslagen, och hur de rent lagtekniskt ska lösas, säger Tommy Ohlström.


För fler komentarer kontakta

Tommy Ohström
Riksidrottsstyrelsen
070-593 97 51

Skribent: Helena Björck

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss