Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Gå med i Klimatmatchen

2013-09-20 10:22

I september arrangeras Klimatmatchen. Det är en enkel och rolig tävling för idrottande barn och unga i åldern 10-16 år som handlar om att ta sig till träning och tävling på ett smart sätt.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

– I Klimatmatchen ska lag och träningsgruppers samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt till träningar och tävlingar, säger Katarina Bååth från Energikontoret Regionförbundet Örebro, som är projektledare för tävlingen.

Det lag som regionalt reser mest klimatsmart vinner 10 000 kronor. Alla lag som deltar kan dessutom vara med och tävla om Stora Klimatmatchen-priset på 10 000 kronor genom att ge sitt bästa tips om hur man reser klimatsmart till och från träning och tävling. Utöver detta finns flera regionala och kommunala priser att tävla om.

Tävlingen arrangerades 2010 i Stockholm stad i samarbete med Brommapojkarna. I år arrangeras tävlingen i Oskarshamns kommun, Stockholm Stad, Uppsala kommun, Skåneregionen, Östra Götaland och Örebroregionen. Det är alltså lag och träningsgrupper om minst 10 personer från dessa områden som kan vara med och tävla.

Idrotten har ett stort resande som ofta går med bil. Att byta bil mot till exempel cykel är bra för miljön, föräldrarnas ekonomi, folkhälsa och trafiksäkerheten kring anläggningarna.

Nya beräkningar som tagits fram inför tävlingen visar till exempel att en familj med en 11-åring och en 15-åring som tränar tre respektive sex gånger per vecka vardera och har två och tre kilometer till sin träning sparar 4 450 kronor och 55 timmars bilkörning per år om barnen cyklar eller går istället för att bli skjutsade.

– Klimatmatchen arrangeras för att inspirera barn och unga och deras föräldrar att prova på nya sätt att resa till sina idrottsaktiviteter, säger Katarina Bååth.

Alla lag och träningsgrupper som deltar kommer att få ett startpaket med information om resande och hur detta kan förbättras. Ett informationsmaterial till föräldrar och ledare om idrottens resor, ”Värm upp på vägen”, finns också framtaget inför tävlingen.

Klimatmatchen ingår i Uthållig idrott Tävlingen ingår i projektet Uthållig idrott som drivs av åtta regionala energikontor och 13 länsidrottsförbund. Mer information om Klimatmatchen och anmälan för lag eller träningsgrupper som vill vara med att tävla finns på www.klimatmatchen.se.


Mer information om projektet Uthållig idrott finns på www.regionorebro.se/uthalligidrott 

För mer information kontakta

Katarina Bååth
019-602 63 74

Skribent: Martin Lundgren

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss