Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Malin vill nå målet både på planen och i klassrummet

2013-09-13 09:36

Malin Aasa gillar när det händer mycket saker i livet. Hon tränar basket två gånger om dagen samtidigt som hon studerar till sjuksköterska. Det här är andra året som den säkra straffskytten i Norrköping Dolphins får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Ett stöd som har hjälpt henne att nå sina mål såväl på planen som i klassrummet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Det tar några försök att nå Malin Aasa på mobilen. Schemat är fullspäckat och hon hastar mellan träningar och föreläsningar. Bara var tionde dag har hon ledigt från träning. Men Malin Aasa trivs med att ha fullt upp.

– Det kan vara mycket ibland men jag tror också att det kan vara positivt. Det är lätt att gå och tänka på basketen hela tiden men nu blir skolan ett sätt att komma bort ett tag. Det kan nog ha hjälpt mig i min utveckling som basketspelare, säger hon.

Malin Aasa har rykte om sig att vara en vass straffskytt. Vissa perioder har hon varit överlägsen i den svenska basketligan. Hennes farfar brukade uppmuntra barnbarnen att tävla om hur många skott de kunde sätta i rad när de träffades på somrarna. Lyckades de bra kunde det bli en slant. En övning som Malin Aasa har fortsatt med.

– Ibland fattar inte folk hur jag orkar stå att nöta. Men det är kul att utmana sig själv och se hur många skott jag kan sätta.

I år fick Malin Aasa Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium för andra gången. Hittills har stipendiet gett henne möjlighet att arbeta med en egen fystränare och satsa på att ta en plats i landslaget. Det senare lyckades hon med inför årets EM i Frankrike.

– Det kändes som att EM blev en väldig succé. Jag fick höra från folk som vanligtvis inte följer sport så ofta att de sprang hem från jobbet för att hinna se matcherna. EM kan nog ha öppnat ögonen på en del, säger Malin Aasa.

324 idrottare från 54 olika idrotter hade sökt Elitidrottsstipendiet i år vilket är fler sökande än någonsin tidigare. 55 stipendiater har blivit utvalda,  och 51 av dessa läser på ett program. Tre av fyra stipendiater ägnar sig åt någon lagidrott medan den sista fjärdedelen är individuella idrottare.

– Med glädje noterar vi ett nytt rekord i antalet sökande. Utvecklingen visar också på en högre nivå bland de som söker vad gäller både idrottsliga meriter och studier. Det finns ett växande behov av att kunna kombinera elitsatsningen med studier på hög nivå, säger Peter Mattsson, elitidrottschef på Riksidrottsförbundet.

Malin Aasa tror att kännedomen om elitidrottstipendiet har ökat bland de aktiva och att fler har börjat inse nyttan av att ha en utbildning när det börjar bli dags att runda av karriären.

– Jag är 26 år nu och kände att jag ville ha en utbildning klar. Visst var jag lite orolig för hur mycket jobb det skulle bli men nu när jag har testat har jag märkt att det fungerar bra.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottstipendier delas ut i samband med Idrottsgalan den 13 januari.

Här är alla 55 elitidrottstipendiater 2013/14 (pdf)


Det här gäller för elitidrottsstipendiaterna 2013-2014

  • Stipendiet gäller från 1 oktober 2013 till 30 september 2014.
  • Det är ett stöd på 40 000 kronor fördelat på två utbetalningar. För att uppfylla kriterierna måste stipendiaten uppvisa intyg från skolan med skolans stämpel, resultatintyg/studieintyg och registreringsintyg.
  • Alla stipendiater får möjlighet att gå på idrottsgalan i januari.
  • Stipendiaterna får också möjlighet att närvara på två läger. Under dessa har de tillgång till resursstöd och kompetens inom idrottspsykologi, idrottsmedicin, idrottsnutririon och idrottsfysiologi.

Elitidrottsstipendiet är en del av Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd till specialförbunden. Det innebär att de sökande, som ska bedriva studier på minst halvfart, prioriteras av respektive förbund.

För mer information kontakta:

 

Kina Westervall
Riksidrottsförbundet
08-699 62 39

Kent Lindahl
Riksidrottsförbundet
070-337 55 26

Skribent: Mattias Olsson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss