Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ny utbildning ska stärka svensk idrotts internationella representation

2013-09-03 10:05

Svensk idrott ska öka den svenska representationen i internationella organ. en nya gemensamma nordiska utbildningen för internationella representanter är dels ett steg mot en närmare nordisk samverkan men också en del i att stärka Riksidrottsförbundets internationella arbete. I helgen hölls den första utbildningsdelen av totalt fem på Bosön.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Idag har svensk idrott cirka 250 representanter i olika internationella idrottsorgan. Den siffran är bra, men visar samtidigt på en nedåtgående trend.

För att stärka och öka den internationella representationen behövs mötesplatser, utbildningsinsatser och nätverk, och i helgen startade den gemensamma nordiska utbildningen för internationella representanter i specialidrottsförbunden.

Den första utbildningsdelen, som hölls på Bosön, genomförs nationellt i respektive land. Sju SF fanns på plats och Riksidrottsförbundet hade även bjudit in två representanter från Finlands Idrottsförbund. De resterande delar, tre utbildningsdelar och en studieresa till Bryssel och Lausanne, genomförs tillsammans med Norges och Danmarks Idrottsförbund.

Helgens utbildningsdagar innehöll en introduktion till det internationella arbetet och den internationella idrottens organisering, att sätta och följa upp mål, presentationsteknik och retorik.

Deltagarna fick också en inblick i den internationella representantens värld när RS-ledamoten Susanne Erlandsson berättade om sina erfarenheter.

– De här dagarna har gett hur mycket som helst. Jag känner att jag har fått verktyg, både i min roll som internationell representant men också för livet, säger Ida Babulfath.

Hon är förbundskapten för flicklandslaget i brottning och har som mål att ta en plats i FILA:s, Internationella Brottningsförbundets styrelse.

– Men först ska jag besöka Svenska Brottningsförbundets styrelse för att diskutera hur vi ska nyttja det jag har lärt mig under helgen.

Tomi Puikkonen är till vardags generalsekreterare i Finska Handbollsförbundet och representerade en av de två finska deltagarna.´

– Det har varit en väldigt givande och intressant helg, mitt intresse bara växte och växte. Utbildningen hade kunnat pågå några dagar till. Jag kommer att ha mycket nytta av teorin kring uppbyggnad av tal, att göra olika sorters presentationer och att skriva e-mail på ett övertygande sätt.

Nästa steg i utbildningen genomförs i Köpenhamn i slutet av september. Utbildningen pågår under totalt ett år och kommer bland annat att bestå av kurser i kommunikation, lobbyarbete och kulturskillnader.


Mer om Riksidrottsförbundets internationella arbete

Skribent: Helena Carlsson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss