Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Joel Marklund Anja Pärson kommer till konferensen på Bosön och berättar om sina erfarenheter av träning, skador och sjukdomar från sin aktiva karriär.

Premiär för mötesplats för att minska idrottsskador

2013-05-14 15:47

Idrottsaktiva, tränare och idrottsmedicinare samlas på Bosön tisdagen den 5 februari för att diskutera och hitta lösningar på problemet med idrottsskador. Målet är att hitta en gemensam plattform för ett proaktivt förebyggande arbete. Utifrån elitidrottarens perspektiv innebär varje skada innebär ett hack i idrottarens utövning.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:44

– Vi på Riksidrottsförbundets elitavdelning vill skapa ett möte mellan de som jobbar med idrottsmedicinska frågor, som läkare och sjukgymnaster, och idrottens ledare och aktiva. Det är första gången som vi arrangerar den här mötesplatsen och vi hoppas att bära över kunskap mellan de olika grupperna, berättar Peter Mattsson, elitidrottschef på Riksidrottsförbundet.

Jan Ekstrand är en av föreläsarna på konferensen. Han är professor idrottsmedicin vid Linköpings universitet och medlem i forskningsgruppen Football Research Group, där UEFA, Premier League och de nordiska fotbollförbunden är uppdragsgivare.

– Den medicinska vetenskapen har varit ganska bra på att förebygga skador på amatör- och ungdomsnivå. Då riktas åtgärder mot utövarna: stärk musklerna och koordinationen. Men vi vet inte hur vi ska förebygga skador på elitnivå. Min forskningsgrupp har forskat på fotbollens Champions League under elva år. Här har vi inte sett någon effekt alls av de insatser som genomförts, berättar han.

Enligt ortopeden Jan Ekstrand finns lösningar. Föreningar som skapar god intern kommunikation mellan medicinska team, tränarteam och ledarteamet lyckas hålla nere antalet skador.

– Det behövs ett forum där olika grupper i föreningen kan diskutera. Tankarna måste breddas. Filosofi och ledarstil påverkar hur spelarna ”håller”. Det är samma perspektiv som för andra arbetsplatser - hur får man folk att må bra? Vi måste bredda konceptet och samarbete över gränserna.

Hur ska idrotten och idrottsmedicinarna arbeta tillsammans i framtiden för att kunna förebygga skadorna inom idrotten?

– Riksidrottsförbundet kommer tillsammans med andra aktörer under året att delge rekommendationer till idrotten för att medvetandegöra och förhoppningsvis minska skadorna. Rekommendationerna gäller för såväl hjärtscreening, akuta skador och överbelastningsskador, och andra sjukdomar säger Anna Frohm, disputerad och specialist inom idrottsmedicin på Riksidrottsförbundets elitavdelning.

På konferensen kommer även Anja Pärson och Malin Ewerlöf att berätta om sina erfarenheter som elitidrottare.

Konferensen vänder sig till idrottare, ledare, tränare och idrottsmedicinare.

Konferensprogrammet (pdf)

För anmälan kontakta

Pierre Styfberg
Riksidrottsförbundet
This is a mailto link

För mer information om konferensen kontakta
Anna Frohm, Riksidrottsförbundet
This is a mailto link

Skribent: Anna Rosenberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss