Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

RF vill flytta fokus till bättre lagstiftning och tydlig ansvarfördelning

2013-09-11 09:52

Igår presenterade justitieminister Beatrice Ask regeringens förslag att polisnotorna tas bort för alla, både för idrott- och kulturevenemang, och oavsett organisationsform. Föreslaget kommer att lämnas i budgetpropositionen och föreslås träda i kraft den 1 januari 2014. Riksidrottsförbundet välkomnar beskedet och vill nu att fokus flyttas till att få till bättre lagstiftning, tydlig ansvarsfördelning och en permanent nationell samordning.
  • Uppdaterad: 2013-09-24 15:34

– Det är mycket glädjande att regeringen insett att fördelarna överväger nackdelarna med att ta bort poliskostnaderna för alla, oavsett organisationsform. Det är en rimlig ordning att samhället, utifrån en tydlig ansvarsfördelning, står för poliskostnader och anordnare för sina säkerhetskostnader. Men nu måste vi flytta fokus från den här debatten till övriga säkerhetsfrågor, säger Tommy Ohlström, ledamot i Riksidrottsstyrelsen med ansvar för supporterkulturfrågor.

Riksidrottsförbundet har tillsammans med berörda medlemsförbund länge arbetat för en verkningsfull lagstiftning, tydlig ansvarsfördelning och nationell samordning för att bättre motverka de ordningsstörningar som förekommer i samband med vissa idrottsevenemang.

Våren 2011 tillsatte regeringen utredningen Nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsevenemang. Våren 2012 kom utredaren Björn Erikssons delbetänkande ”Mindre våld för pengarna” och våren 2013 kom slutbetänkandet ”Mer glädje för pengarna”.

2011 kom också Rikspolisstyrelsens riktlinjer till polismyndigheter att kräva ersättning. Å ena sidan regeringens utredning som syftat till bättre samordning, å andra sidan Rikspolisstyrelsens riktlinjer som lett till sämre samordning, har i praktiken fungerat kontraproduktivt.

– Nu måste såväl regeringen som alla berörda idrottsorganisationer och myndigheter med större kraft koncentrera sig på att gå vidare med förslagen i Björn Erikssons betänkanden, vad som gynnar säkerheten måste vägas in i alla beslut som tas, och berörda idrottsorganisationer vill ta sin del av ansvaret, säger Tommy Ohlström.

Som en uppföljning till ”Mer glädje för pengarna” har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth bjudit in alla berörda aktörer till en hearing den 23 oktober. Alla inbjudna har fått möjlighet att inför mötet lämna skriftliga synpunkter. Riksidrottsförbundet betonar i sitt svar vikten av helheten och vill också att justitiedepartementet ska vara representerat på hearingen, eftersom båda departementen är berörda.

– Vi vill att justitiedepartementet nu skyndsamt bereder vidare de lagförslag som finns i Björn Erikssons ett och ett halvt år gamla delbetänkande. Vi vill också betona en tydlig ansvarsfördelning mellan polis och annordnare både på arenan och i gränssnittet utanför, och att regeringen utser en permanent nationell samordnare, som Björn Eriksson berör i slutbetänkandet, säger Tommy Ohlström.


För kommentarer kontakta

Tommy Ohlström
Riksidrottsstyrelsen
070-593 97 51

Riksidrottsförbundets synpunkter och förslag gällande (SOU 2013:19) "Mera glädje för pengarna" (pdf)

Skribent: Helena Björck

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss