Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

”Regeringen måste ta ansvar för föreningslivets förutsättningar”

2013-11-15 15:40

Tillsätt en parlamentarisk utredning för att se över hur föreningslivet i framtiden ska kunna fortsätta spela en viktig roll i samhället. Idag uppmanar ordförandena i sju organisationer i ett brev riktat till idrottsministern och ministern för det civila samhället och en debattartikel i Dagens Nyheter regeringen att ta sitt ansvar för föreningslivets framtida förutsättningar.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

2010 ställde sig en enig riksdag bakom politiken för det civila samhället. Dess mål är att villkoren för det civila samhället, som en central del av demokratin, ska förbättras. Men organisationerna menar att verkligheten är en annan.

– Tvärt emot den fastslagna politiken ser vi allt oftare hur myndigheter och andra institutioner jämställer ideella föreningar med privata företag. De bortser från föreningslivets särart, det som gör att vi är något annat än myndigheter och privata företag, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Brevet tar upp ett antal exempel, bland annat att Livsmedelsverket kallar kyrkor som serverar kaffe och mackor och idrottsföreningar som säljer korv för livsmedelsföretag, och Fortifikationsverket som inte tycker att det är någon skillnad mellan att hyra ut mark till en bilsportförening som vill arrangera en tävling och att hyra ut till ett stort företag för en kick off med personalen. När föreningarna klassas som företag innebär det att de blir också tvingas anpassa sig till en lagstiftning som egentligen är skriven det privata näringslivet, inte för den ideella sektorn.

I debattartikeln pekar författarna på föreningslivets viktiga roll i samhället:

”Vi går samman drivna av viljan att verka för ett gemensamt intresse – det må vara idrott, scouting, nykterhet, kultur, friluftsliv, någon annan specifik fråga eller lokal utveckling mer allmänt. Den ideellt arbetande idrotts- eller scoutledaren som utan ersättning lägger ner tid på att leda barn och ungdomar gör det inte för sin egen skull men vinner ändå gemenskap och glädjen i att se människor utvecklas i en meningsfull fritidssysselsättning. Detsamma gäller i verksamheter för människor i utsatta livssituationer. Den ideellt aktiva inom exempelvis kvinnojourer får ofta mycket tillbaka.

Det ideella föreningslivet ger dessutom unika möjligheter till möten över generations- och etniska gränser som gör att människor blir sedda och blir en del av ett socialt sammanhang. Forskning visar även att föreningsaktiva barn och ungdomar mår bättre, har en mer positiv syn på livet och löper mindre risk att hamna i kriminalitet och missbruk.”

– Föreningslivet är viktigt idag och vi är övertygade om att det kommer att vara viktigt även i fortsättningen. I grunden handlar frågan om vilket Sverige vi vill ha i framtiden. Att spelplanen nu håller på att förändras grundar sig inte i några politiska beslut. Därför tycker vi att det brådskar för politikerna att säkerställa att den fastslagna politiken också får genomslag i den praktiska verkligheten, säger Karin Mattsson Weijber.

Bakom brevet och debattartikeln står Riksidrottsförbundet, Forum – ideella organisationer med social inriktning, Hela Sverige ska leva, Sverok, Svenskt Friluftsliv, Ideell kulturallians och Scouterna.

Läs hela debattartikeln på DN Debatt

Läs brevet till regeringen (pdf)


För fler kommentarer kontakta

Karin Mattsson Weijber
Ordförande, Riksidrottsförbundet
070-500 37 22

Skribent: Helena Björck
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss