Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Nils Jakobsson Riksidrottsförbundet hoppas nu att rimligare kostnader och tydligare riktlinjer kan lösa frågan om poliskostnader vid idrottsevenemang.

Rimligare kostnader för polisbevakning ett steg i rätt riktning

2013-05-07 12:08

Idag presenterade regeringens utredare Bo Svenssons förslag om halverade idrottsAB:s kostnader för polisbevakning i samband med idrottsevenemang. Riksidrottsförbundet välkomnar förslaget men vill samtidigt att regeringen snabbare går vidare med de förslag utredaren Björn Eriksson föreslog i sitt delbetänkande i mars 2012.
  • Skapad: 07 MAJ 2013 12:08
Idrottspolitik

– Vi ser positivt på Bo Svenssons förslag att halvera polisbevakningskostnaderna för idrottsAB. De olika polismyndigheterna har varit godtyckliga i de här debiteringarna, vi hoppas nu att rimligare kostnader och tydligare riktlinjer kan lösa den här infekterade frågan. Vi kommer nu tillsammans med de berörda förbunden analysera utredningens förslag närmare, säger Tommy Ohlström, ledamot i Riksidrottsstyrelsen med ansvar för supporterkulturfrågor.

Dagens förslag är resultatet av ett särskilt regeringsuppdrag att utreda kostnader för ordningshållningen vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, exempelvis elitmatcher i fotboll och ishockey, som justitieminister Beatrice Ask tillsatte i december 2012.

Tidigare har utredaren Björn Eriksson, nationell samordnare mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang, berört samma ämne i sitt slutbetänkande "Mer glädje för pengarna" (länk) mars 2013. Han föreslår bland annat tydligare och begränsat geografiskt område för debiteringen.

– Om vi sammantaget tittar på Björn Erikssons förslag om geografisk avgränsning och Bo Svenssons förslag om timkostnader kan kostnadsbilden för idrottsAB bli rimlig, säger Tommy Ohlström.

Enligt Ordningslagen är ideella idrottsföreningar befriade från poliskostnader, medan idrottsAB:n kan debiteras för kostnaderna. Riksidrottsförbundet anser det viktigt att behålla rågången mellan idrottsföreningar och företag, det kan för en elitförening finnas både plus och minus att välja en samverkansform med företag.

Därför tar Riksidrottsförbundet avstånd från Bo Svenssons resonemang att ideella föreningar kan komma att få betala polisbevakningskostnader i framtiden.

– Dagens förslag kring polisbevakningskostnaderna är bara en del i arbetet mot idrottsrelaterat våld. Riksidrottsförbundet saknar bland annat en en tydlig ansvarfördelning mellan anordnare och samhälle i samband med idrottsevenemang. Var tar anordnarens ansvar slut och var tar samhällets vid och vice versa? Säger Tommy Ohlström.

– Vi är förvånade att regeringen inte varit snabbare att gå vidare med de förslag utredaren Björn Eriksson föreslog i sitt delbetänkande mars 2012. En skärpt tillträdesförbudslag och möjlighet att hålla register på vilka som är belagda med tillträdesförbud är mycket viktiga åtgärder för att motverka idrottsrelaterat våld.       
 

För fler kommentarer kontakta

Tommy Ohlström
Riksidrottsstyrelsen
070-593 97 51

Skribent: Mattias Hjelmberg

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss