Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Skövde Saints tog silver i softboll under SM-veckan i Falun 2013.

Skövde Saints har tagit ett stadigt grepp om antidopingfrågan

2013-03-05 13:20

Skövde Saints har vaccinerat sig mot doping. När Svenska baseboll- och softbollförbundet uppmanade föreningarna att prata ännu mer om antidoping var det inget snack. Skövde Saints ville visa hur viktig föreningen tycker frågan är.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Dopingens fula nuna kan dyka upp var som helst. Den svenska basebollsporten drabbades av två fall i november förra året och reagerade direkt. Föreningen Skövde Saints tvekade inte att gå i bräschen i kampen mot fusket.

– Vi vaccinerade oss mot doping för någon månad sedan när Svenska baseboll- och softbollförbundet gick ut med information om att möjligheten fanns. Vi vill visa att vi står bakom det här till 100 %, säger Mattias Grimstoft, ordförande.

I den amerikanska basebolligan MLB har flera dopingfall förekommit de senaste åren. I Sverige har sporten tidigare varit förskonad från avstängningar.

– Vi har pratat om antidoping tidigare. Förbundet har gjort ett stort jobb för att uppmärksamma frågan. Varje år predikar vi för medlemmarna hur viktigt det är, säger Mattias Grimstoft.

Efter de uppmärksammade svenska dopingfallen har diskussionerna om doping blivit fler.

– Det har påverkat oss och det blev mycket snack bland medlemmarna. Vi har ett avtal där vi är farmarlag till den berörda föreningen och vi har ställt krav på att de också vaccinerar sig mot doping. Det är de villiga att göra.  Även om inte alla tävlar på elitnivå vill vi skicka en signal om att doping inte är okej.

– Jag är en föreningsmänniska och jag hoppas att ingen håller på med sånt här. Men det finns de som vill fuska, säger Mattias Grimstoft.

Föreningen följer upp arbetet med antidoping efter vaccineringen. Bland annat med hjälp av sociala medier och en gnutta tävlingsnerv.

– Alla ledare ska göra testet på hemsidan för Vaccinera klubben. På vår Facebook-sida har jag utmanat alla medlemmar att se om de får fler rätt än jag.

Reaktionerna har varit positiva. Medlemmarna verkar ha tagit frågan på allvar.

– De tycker att det här är klockrent och att det är roligt att vi tog tag i det direkt. Vi är stolta över att det nu står på vår hemsida att vi är vaccinerade mot doping.

– Bland seniorer snackas det mest om de här frågorna. De kan komma med frågor som: ”kan jag beställa det här kosttillskottet?”. Där har vi fått mycket hjälp av förbundet för att kunna ge svar. Man tror att när det säljs i Sverige är det inte farligt, men så är det ju inte.

Våren närmar sig och snart startar en ny säsong. Skövde Saints har gjort allt för att de ska kunna tävla med rent spel.

– I maj har vi ett extrainsatt möte om doping. Det har vi inför varje säsong och det är inte för att vara tjatiga. Vi vill bara uppmärksamma hur viktigt vi tycker att det är. Spelarna tar det seriöst och det är inget ”fnissande”. De hör att det är raka linjer.

Vad skulle hända om ni trots allt skulle få ett dopingfall?

– Först skulle vi gå till botten med vad som verkligen har hänt. Skulle det visa sig att någon har dopat sig är den personen inte välkommen i föreningen. Den personen kommer inte bära vår matchtröja på en plan igen. Där är vi riktigt tuffa. Vår idrott är värdefull för oss.

Skribent: Tor Widerberg

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss