Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Joel Marklund

Utredning föreslår register över tillträdesförbud vid idrottsevenemang

2013-12-11 08:19

Från och med den 1 juli nästa år ska det finnas ett nationellt register över personer som fått tillträdesförbud till idrottsarrangemang. Förslaget kommer från utredaren, före detta överdirektören Olof Egerstedt, som idag överlämnade sin promemoria ”Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang” till justitieminister Beatrice Ask. Däremot föreslår han inte, till skillnad från den tidigare utredaren Björn Eriksson, något register över de fall där arrangören beslutat att stänga av en person.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Tillträdesförbud kan beslutas och meddelas av allmän åklagare efter en anmälan från en idrottsorganisation eller polismyndighet. Om personen bryter mot tillträdesförbudet begår han ett brott. Arrangörsavstängning är en mildare form som kan beslutas och meddelas direkt av en idrottsarrangör, och då är överträdelse inte ett brott.      

– Utredarens förslag är ett steg i rätt riktning, och varje sådant steg är vi glada för. Nu hoppas vi att det här förslaget skyndsamt bereds vidare så att det kan träda i kraft 1 juli 2014. Samtidigt får vi jobba vidare på att göra också arrangörsavstängningar mer effektiva, säger Tommy Ohlström, ledamot i Riksidrottsstyrelsen och ansvarig för supporterkulturfrågor. 

Den första tillträdesförbudslagen infördes 2005. Då hade enbart idrottsorganisationer rätt att anmäla en person till en allmän åklagare om tillträdesförbud. Lagen skärptes 2009 då också polismyndigheten fick samma rätt. Men det ledde till problem med sekretesslagstiftningen, som hindrade att idrottsarrangörer fick kännedom om vilka personer som meddelats tillträdesförbud, samtidigt som idrottsarrangören har ansvaret för entréerna.

– Det nya lagförslaget är en av pusselbitarna för att få till stånd en rimlig lagstiftning. Andra pusselbitar som nu också måste komma på plats är en tydligare ansvarsfördelning mellan arrangörer och polisen, att tillträdesförbudet också bör gälla en viss radie runt arenan och att maskeringsförbud även ska gälla idrottsevenemang, säger Tommy Ohlström.

Se vidare regeringens hemsida

 

För mer kommentarer kontakta
Tommy Ohlström

070-593 97 51

Skribent: Rolf Jönsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss