Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Boom för internationella mästerskap i Sverige

2014-09-18 14:35

Just nu vinner svensk idrott hem många stora internationella evenemang. Nyligen blev det klart att skidskytte-VM 2019 och VM–deltävlingar i triathlon de tre närmaste åren arrangeras i Sverige. Den här veckan fick dessutom jodo-EM 2015 i Sverige klartecken. Nu väntar många med spänning på beskedet om fotbolls-EM och handbolls-EM 2020 för herrar också kan läggas till listan.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

2020 kan bli ett magiskt idrottsår i Sverige. På fredag avgörs om en del av herrarnas fotbolls-EM 2020 spelas i Sverige och på lördag kommer beskedet om herrarnas handbolls-EM spelas på hemmaplan samma år. Men redan nu vet vi att flera specialidrottsförbund vunnit hem internationella evenemang.

Den här veckan kom beskedet att jodo-EM arrangeras i Falkenberg 2015. Östersundspubliken kommer att få njuta av skidskytte-VM på hemmaplan 2019 och Stockholm står som värd för VM-deltävlingar i triathlon de närmaste tre åren.

– För 8-10 år sedan hade vi de flesta tävlingar ute i skogen med 200-300 deltagare. Det har varit ett långt arbete med att få med städerna på det här och övertyga både externt och internt att evenemangen är bra. Det är inte så lätt att övertyga om att spärra av hela Gamla stan i Stockholm när referensen är en tävling i skogen med 400 i publiken. Nu har vi haft VM-deltävlingar tre år i rad och fått ett uppväxlat stöd. Staden tror på oss, säger Ola Silvdahl som är generalsekreterare på Svenska triathlonförbundet.

I triathlon fungerar världsmästerskapen ungefär som i Formel 1 med fler deltävlingar i olika städer. Stockholm har haft deltävlingar de tre senaste åren och har fått klartecken för ytterligare tre år. Ungefär 100 000 åskådare ser tävlingen en fin dag. Mellan 20 och 30 miljoner tittare runt om i världen följer tävlingen på TV.

– Vi prioriterar arrangemang högt. Det är kärnverksamheten. Vi kan skala av det mesta men aldrig arrangemang. Vi har spänt bågen och sagt att vi ska ha det finaste eventet som finns inom vår sport och det är en VM-deltävling. Det är något vi vill visa upp för vår publik, våra utövare och framtida utövare, säger Ola Silvdahl.

På fredag avgörs vilka länder som tilldelas matcher i fotbolls-EM för herrar 2020. Sverige har chans att få gruppspelsmatcher och en slutspelsmatch. Och på lördag beslutas var EM i handboll spelas 2020. Där finns ett liknande upplägg som i fotbollen, men Sverige är huvudarrangör. Om allt går som Svenska Handbollsförbundets general manager Stefan Lövgren hoppas, spelas EM-finalen på Tele2 arena inför minst 24 000 åskådare.

– Vi har en målsättning att ständigt söka internationella mästerskap. Det finns en ekonomisk uppsida med internationella evenemang. Sedan är mästerskap ett bra sätt för framförallt ungdomar att få upp ögonen för idrott i allmänhet och helst vår idrott. Ur ett hälsoperspektiv är det viktigaste att fler ungdomar börjar idrotta över huvud taget, säger Stefan Lövgren.

Hur kommer det sig att Sverige är bra att vinna hem internationella evenemang?

– Sverige ligger i framkant när det gäller organisation och att hitta sätt för publiken att ta del av upplevelsen. Vi har en bra infrastruktur här. Dessutom ska man inte underskatta historiken när det gäller att arrangera mästerskap. Vi har gjort det bra tidigare, säger Stefan Lövgren.

Ola Silvdahl på Svenska Triathlonförbundet säger att det ligger ett långt, målmedvetet och tufft arbete bakom att få arrangera mästerskap.

– Alla förbund som vill arrangera internationella tävlingar måste dessutom göra ett internationellt arbete. Det gäller att ha bra kontakter i de internationella förbunden, säger han.

Trots att Sverige just nu vinner dragkampen om många evenemang känner de svenska förbunden att de inte har lika mycket medvind som sina internationella konkurrenter.

– Det är svårt att konkurrera med andra länder som satsar mycket mer strategiskt på att få tävlingar. Det är lite knöligt i Sverige. Det är inte helt enkelt att få stöd på nationell nivå. Däremot har vi skapat många bra samarbeten med städer, säger Ola Silvdahl.

Stefan Lövgren är inne på samma linje.

– I andra länder är det enklare att få ett statligt stöd för att söka internationella evenemang. Men vi har hittat en väg som känns bra.

 

Läs Karin Mattson Weijbers krönika om internationella evenemang

Läs mer om centrum för idrottsevenemang

För mer information kontakta
Leif Johansson
Centrum för idrottsevenemang
Riksidrottsförbundet
08-699 62 26

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Kommande mästerskap i Sverige

2014
VM Innebandy Herrar, Göteborg

2015
EM Konståkning, Stockholm
VM Skidor, Falun
VM Ishockey Dam, Malmö
VM Bänkpress, Sundsvall
VM Triathlon Långdistans, Motala
VM Amerikansk Fotboll, Stockholm
EM junior, Friidrott, Eskilstuna
VM Frisbee allround, Norrköping
EM Jodo, Falkenberg
EM Taido, Nynäshamn
VM deltävling Triathlon, Stockholm
EM lag Herrar, Golf

2016
VM Orientering, Strömstad och Tanum
VM deltävling Triathlon, Stockholm
VM Dragkamp, Malmö
EM Handboll Damer, Göteborg, Skåne, Stockholm

2017
VM deltävling Triathlon, Stockholm
EM Ridsport, Göteborg

2018
VM Bordtennis lag, Halmstad

2019
Alpina VM, Åre
VM skidskytte, Östersund

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss