Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Shahram Shabani

Cecilia vill förändra världen med fotboll

2014-07-18 08:54

Kan fotboll förändra världen? Cecilia Andrén Nyström driver Futebol dá força som genom att utbilda unga tjejer att bli ledare inom idrotten hoppas bidra till att de får en bättre framtid. Arbetet började Mozambique, har spridit sig och finns i en rad svenska städer.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Cecilia Andrén Nyström spelade fotboll som ung men en skada tvingade henne att sluta. Hon ville inte släppa taget helt och bestämde sig för att bli tränare. Hon märkte fort att det kanske passade henne ännu bättre. Cecilia såg en utveckling hos de unga tjejerna i laget. Deras självkänsla blev bättre och de vågade ta plats. Det sådde ett frö som sedermera skulle växa till Futebol dá força, som översatt betyder fotboll ger styrka.

– Fotboll har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag var domare från 11-årsåldern och tränare från 14-årsåldern. Som tränare var det häftigt att se hur de här tjejerna växte utanför planen, säger hon.

Familjen flyttade till Mocambique och av en slump träffade Cecilia en spelare från landslagen, Sara Jacob Simone, som delade hennes vision. Tillsammans utvecklade den verksamhet som idag engagerar cirka 270 ledare och 5000 unga fotbollsspelande tjejer.

– Allt började på ett rätt roligt sätt. Sara ville ta med mig till en träning men det var lite svårt med språket. När vi kom dit stod det 30 tjejer och tittade på mig, bara väntandes. Utan att ha förstått det hade jag tydligen accepterat att bli deras tränare. Det vara bara att göra det bästa av situationen.

Cecilias närvaro orsakade mycket uppståndelse. Det blonda håret och den speciella ledarstilen lockade tränare från andra lag att komma och titta. Det var tydligt att det fanns ett stort lokalt engagemang att ta vara på.

Trots att Cecilia beskriver sig själv som en person som alltid har velat förändra världen, delvis på grund av en unik uppväxt där hon reste runt mycket till mer eller mindre otillgängliga platser, betonar hon vikten av att inte gå in i ett nytt land med en pekpinne.

– Vi är en flexibel organisation som så långt det går försöker att jobba i de lokala strukturerna, samtidigt som vi försöker påverka de saker som inte fungerar och förändra samtalet. Vi vill vara en positiv kraft och visa att de här unga tjejerna är starka nog att själva driva den utvecklingen.

De ideella ledarna utbildas inte bara till tränare utan också i sex- och samlevnad, mänskliga rättigheter och förebyggande arbete mot våld och sexuellt utnyttjande av tjejer. Fotbollsplanen ska vara en trygg mötesplats.

Futebol dá força spred sig snabbt i Mocambique och vidare till Zambia. Nu har rörelsen också tagit sig till Sverige och ett halvdussin städer. Trots att initiativet, och Cecilia Andrén Nyström, har prisats för sina insatser vill hon inte kalla konceptet banbrytande.

– Det enda vi har gjort är att bjuda in en grupp som ofta blir exkluderad från den organiserade idrotten. På våra öppna träningar möter vi tjejerna på deras nivå och där de finns. Föreningslivet kan ibland ha en dålig förståelse för att alla inte vet hur allt fungerar, säger hon.

Ledarna från Futebol dá força går inför sina öppna träningar runt i närområdet och knackar dörr. De visar upp sig för föräldrar som då känner sig mer trygga med att skicka iväg barnen. Det är också blandade åldrar på träningen.

Målsättningen är att alla tjejerna i slutändan ska in i föreningslivet, men det steget är upp till dem själva. Samma sak gäller för ledarna. Flera studier har visat att en anledning till att inte fler unga engagerar sig som ledare är helt enkelt för att ingen har frågat dem. Men Cecilia Andrén Nyström kommer fortsätta att ställa frågor till tjejer över hela världen.

– Än så länge har det bara varit jättekul. Jag har ju på något vis skapat mitt eget drömjobb. Visst kan det vara frustrerande ibland men det räcker att besöka en träning för att se de här tjejernas glädje. Då får jag ny energi.


Läs mer om Futebol dá força
Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss